Νέα ιστορικά χαμηλά για το επιτόκιο στα ετήσια έντοκα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:26
Νέα ιστορικά χαμηλά για το επιτόκιο στα ετήσια έντοκα

"Βουτιά" σε νέο ιστορικό χαμηλό σημείωσε το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 52 εβδομάδων, στην οποία προχώρησε σήμερα ΟΔΔΗΧ, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τα αρνητικά επίπεδα, παρόλο που το ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει πατήσει φρένο λόγω και των τάσεων που επικρατούν στις διεθνείς αγορές όπου οι επενδυτές αυξάνουν τις θέσεις τους στα risk assets όπως οι μετοχές, λόγω των προσδοκιών για επίλυση της εμπορικής διαμάχης Κίνα-ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς να διαμορφώνεται κοντά στο 1,7% από το 1,55% που βρέθηκε πρόσφατα.

Πιο αναλυτικά, στο 0,29% κατρακύλησε η απόδοση στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, από την οποία ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ. Οι ψσυνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν διαμορφωθηκαν στα 996 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 1,59 φορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 0,29% αποτελεί ιστορικό χαμηλό για τους συγκεκριμένους τίτλους, ενώ είναι κατά 38% χαμηλότερη από αυτήν της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης η οποίοι πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές και στις 12 Ιουνίου, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 0,47%.

Η ισχυρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις δημοπρασίες εντόκων, έχει δημιουργήσει προσδοκίες για υποχώρησή τους σε αρνητικά επίπεδα το επόμενο διάστημα, με την Ελλάδα να προστίθεται στην αυξανόμενη λίστα των χωρών με τίτλους αρνητικών αποδόσεων, οι οποίοι ξεπερνούν τα 17 τρισ. ευρώ διεθνώς.

Στα τέλη Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων διαμορφώθηκε στο 0,15% και στα ίδια επίπεδα με την αντίσοιχη ποροηγμυμενη έκδοσης στις 31 Ιουλίου ενώ στις 3 Ιουλίουτο επιτόκιο βρισκόταν στο 0,23%. 

Στις αρχές Αυγου΄στου,  το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων κατακύλησε στο 0,095% δηλαδή  60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, η οποία είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.  Αξίζει να σημειωθεί πως οι αποδόσεις όλων αυτών των τίτλων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο την ανάγκη να υπάρξει σταδιακή μείωση της έκθεσης στα ελληνικά έντοκα, τα οποία πλέον διαμορφώνονται στα 15,3 δισ. ευρώ και στα διπλάσια επίπεδα σε σχέση με την περίοδο πριν από την κρίση,  με τα 2/3 αυτού του ποσού, περίπου 9,5 δισ. ευρώ να βρίσκονται στα χέρια ξένων χαρτοφυλακίων ενώ το υπόλοιπο 1/3 κατέχουν Έλληνες επενδυτές.

Αν και οι αποδόσεις των εντόκων διαμορφώνονται πλέον σε ιστορικά χαμηλά, η αβεβαιότητα και οι ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την ενίσχυση των φόβων για ύφεση,  ο ΟΔΔΗΧ θέλει να "προστατέψει"  τους ελληνικούς τίτλους έναντι μιας σοβαρής επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος.

Καθώς η Ελλάδα θεωρείται αναδυόμενη αγορά και μάλιστα έχει αξιολόγηση κάτω της "επενδυτικής βαθμίδας", οποιαδήποτε μαζική αποχώρηση των ξένων επενδυτών από το ρίσκο, μπορεί αν προκαλέσει ρευστοποιήσεις των ελληνικών τίτλων.

Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι ο περιορισμός των εκδόσεων εντόκων καθώς και η αντικατάσταση στο επόμενο διάστημα των εντόκων με ομόλογα, μέσω εκδόσεων ομολόγων μέσης διάρκειας (3ετίας).

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019, 13:26