Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών υποχώρησε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ερευνητικού ομίλου Sentix, κυρίως λόγω ανησυχιών για την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο δείκτης που καταρτίζει ο όμιλος Sentix για την Ευρωζώνη υποχώρησε στις -3,7 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις -1,5 καταγράφοντας πτώση για έκτο συνεχή μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο δείκτης να διαμορφωθεί στις -0,6 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υποδείκτης για τις τρέχουσες συνθήκες επίσης εξασθένισε για έκτο συνεχή μήνα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2016.

«Ο βασικός λόγος για αυτήν την εξέλιξη ολοένα και πιο πιθανόν να είναι το Brexit, που πλησιάζει» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Sentix Μανφρεντ Χούμπνερ σε ανακοίνωση. «Δεδομένης της ασαφούς πολιτικής κατάστασης, οι επιχειρήσεις πρέπει τώρα να ασχοληθούν με σχέδια έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι επενδυτές αισθάνονται πως υπάρχει η δυνατότητα οι κεντρικές τράπεζες – ιδιαίτερα η αμερικανική Fed – να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δείκτης επενδυτικού κλίμα για τη Γερμανία υποχώρησε τον Φεβρουάριο στις 3,1 από τις 6,1 μονάδες, καταγράφοντας πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2012.

«Η γερμανική οικονομία, που αποτέλεσε την οικονομική ατμομηχανή της Ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια, χάνει δυναμική» δήλωσε ο Χούμπνερ, προσθέτοντας ότι το γερμανικό μοντέλο εξαγωγών δέχεται πιέσεις από το Brexit και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Κίνα μειώθηκαν κατά 13% τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας πτώση για έκτο συνεχή μήνα, με τις ετήσιες πωλήσεις να διαμορφώνονται στα 28,1 εκατ., μειωμένες κατά 2,8% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε τον Ιανουάριο η ένωση Κινέζων κατασκευαστών αυτοκινήτου (CAAM).

Ο όμιλος Sentix διενήργησε την έρευνα σε δείγμα 1.004 επενδυτών από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης