Μπροστά στο ενδεχόμενο ελλείψεων στην ενέργεια βρίσκεται η Ευρώπη, εκτιμούν οι αναλυτές. Το δριμύ ψύχος ενισχύει τη ζήτηση, εκτινάσσοντας ακόμα πιο πάνω τις τιμές καθώς η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη.

Οι θερμοκρασίες αναμένεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αυτή την εβδομάδα, επιβαρύνοντας τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας που ήδη αντιμετωπίζουν χαμηλές ταχύτητες ανέμου όσον αφορά τις αιολικές μονάδες και σοβαρές διακοπές στην παραγωγή των πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στη Γαλλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, από το γεγονός ότι η Ρωσία σκοπεύει να διατηρήσει στα χαμηλά επίπεδα του σαββατοκύριακου τις ροές φυσικού αερίου σε έναν από τους αγωγούς που καταλήγουν στη Γερμανία.

Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ανεξέλεγκτα φέτος. Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει κατά περίπου 600%. Νωρίς σήμερα το πρωί, η τιμή σημείωνε αύξηση μέχρι και 8,8% ενώ και η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις έχει εκτιναχθεί.

Στη Γαλλία, τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για άμεση παράδοση άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο μετά την εκτίναξη του 2009, ενώ στη Γερμανία καταγράφεται η τρίτη υψηλότερη τιμή στην ιστορία της και φαίνεται ότι θα σπάσει και αυτό το ρεκόρ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αυξανόμενες τιμές που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό έχουν γίνει πονοκέφαλος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι οποίες επιπλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με ένα νέο κύμα της πανδημίας μέσα στις γιορτές.

Την ίδια στιγμή, εκτιμούν οι αναλυτές, οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές μπροστά στην πιθανότητα μιας εισβολής της Ρωσίας στη δεύτερη.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura Group προειδοποιούσε ότι για ενδεχόμενα μπλακ άουτ στην Ευρώπη, εάν ο χειμώνας ήταν βαρύς. Και αυτό, πριν η Electricite de France SA δηλώσει ότι διακόπτει τη λειτουργία των αντιδραστήρων  που αντιστοιχούν στο 10% της πυρηνικής δυναμικότητας της χώρας, αφήνοντας τη χώρα κυριολεκτικά στο έλεος του καιρού στην κορύφωση του χειμώνα τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία εκτινάχθηκε σχεδόν στα 149 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη τιμή μετά την εκτίναξη κατά 40% στις 6 Οκτωβρίου.

Οι traders έμποροι αναμένουν τις δημοπρασίες για χωρητικότητα αγωγών τον επόμενο μήνα, ώστε να εκτιμήσουν εάν η ρωσική Gazprom σκοπεύει να ενισχύσει τις ποσότητες που θα παραδώσει μέσα στον Ιανουάριο.

Με τις διακοπές στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια να διογκώνουν το πρόβλημα, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερο αέριο για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις το 4% της διαθέσιμης χωρητικότητας του ρωσικού αγωγού που καταλήγει μέσω της Λευκορωσίας στο Mallnow της Γερμανίας έχει κλειστεί τη Δευτέρα για παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, έναντι 35% που έκλεινε η Ρωσία τις περισσότερες ημέρες του Δεκεμβρίου.

Σε αυτό το τοπίο, οι θερμοκρασίες αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα κανονικά επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Δανία και στη Βόρεια Γερμανία την επόμενη εβδομάδα.

Με την Ευρώπη να αναμένει τη συνδρομή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω και της χαμηλότερης ζήτησης από την Ασία, οι παραδόσεις είναι δύσκολο να γίνουν πριν τον Ιανουάριο, εκτιμούν οι αναλυτές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης