Σε νέα αποκλιμάκωση ώθησε σήμερα τις τιμές των ομολόγων το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε στη δευτερογενή αγορά.
Η απόδοση του 10ετους ομολόγου υποχώρησε στο 3,77%, προσεγγίζοντας έτσι το ιστορικό χαμηλό του 3,65% που είχε καταγραφεί στις 26/01/2018. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,16% από 3,22%.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχους της κυβέρνησης προανήγγειλε την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα σχέδια για την έκδοση 10ετούς ομολόγου τελικά προχωρούν, αφού είχαν «παγώσει» για περίπου ένα χρόνο λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 118 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 110 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το ομόλογο κυμαινομένου επιτοκίου λήξεως 2042 με 75 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,75% από 3,86% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,10%, να διαμορφωθεί στο 3,65% από 3,76% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινήθηκε και σήμερα το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1314 δολ. από το επίπεδο των 1,1296 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποτονική η κίνηση στην αγορά σήμερα εξαιτίας της αργίας στις ΗΠΑ.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε νέα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά το ευρώ.

Σήμερα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ανέφερε ότι η επιβράδυνση της οικονομίας είναι ισχυρότερη και πιο διευρυμένη από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Τόνισε επίσης, ότι η ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο υιοθέτησης νέων στοχευμένων μακροπρόθεσμων πράξεων αναχρηματοδότηση.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,108%

Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,194%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,232%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,308% και τέλος, στον μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,368%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1328 δολάρια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης