«Υπάρχει ένα ρήγμα ανάμεσα σε μια Γαλλία των μητροπόλεων που ευημερεί και μια Γαλλία που υποφέρει στις ημιαστικές ζώνες», εκτιμά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξή του στη γαλλική Les Echos. Μιλώντας ως εγγυητής της «ευρωπαϊκής δημοσιονομικής ορθοδοξίας», ο Μοσκοβισί βεβαιώνει ότι η κατάσταση θα επιβλέπεται εκ του σύνεγγυς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O Μοσκοβισί χαιρετίζει τα μέτρα που πήρε ο γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τη Δευτέρα για να απαντήσει στο «επείγον της αγοραστικής δύναμης», αν και παραμένει σκεπτικιστής στο αν θα καταφέρουν να σβήσουν «την πυρκαγιά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα που ελήφθησαν για να απαντηθεί η κρίση των κίτρινων γιλέκων δημιουργούν ένα έλλειμμα 10-11δισ. ευρώ για τα δημόσια οικονομικά και θα επηρεάσουν το γαλλικό έλλειμμα που υπολογίζεται ότι θα ανέβει στο 3,5% του ΑΕΠ.

Μια υπέρβαση του 3% στο έλλειμμα θα πρέπει να είναι «προσωρινή», προειδοποιεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κατανοώντας τα μέτρα Μακρόν για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων στο πλαίσιο του κινήματος «των κίτρινων γιλέκων».

Κρίνει όμως ότι το έλλειμμα θα πρέπει να παραμείνει κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική υπέρβαση της Γαλλίας είναι αποδεκτή αλλά με τρόπο «περιορισμένο, προσωρινό και ως επείγον».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη γνώμη του η υπέρβαση του 3% όπως καθορίζεται από τα κριτήρια σύγκλισης του Μάαστριχτ δεν μπορεί παρά να αποτελεί κατάσταση υπό πολύ αυστηρούς περιορισμούς, δηλαδή κατά τη γνώμη του «να μην υπερβαίνει τα δυο συνεχόμενα χρόνια και να μην υπερβαίνει το 3,5% σε έναν χρόνο».

Ο Μοσκοβισί απευθύνει προειδοποίηση στον υπουργό Ζεράρ Νταρμανάν ότι το 0,9% της ενίσχυσης για την εργασία και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων της Γαλλίας δεν θα αφαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος της Γαλλίας, τοποθετώντας έτσι πλέον το γαλλικό δημόσιο έλλειμμα στο 3,4% για το 2019 και δεν θα μπορεί να είναι μεγαλύτερο!.

Η καταφανής επιείκεια με τους Γάλλους, ενώ οι Ιταλοί αντιμετωπίζονται με τη γνωστή αυστηρότητα παρουσιάζοντας έλλειμμα 2,4%, θα δημιουργήσει οπωσδήποτε θυμό στην ιταλική κυβερνητική συμμαχία. Ο Μοσκοβισί αντικρούει κάθε υπόνοια «εύνοιας» προς τους Γάλλους. «Είναι οι κανόνες μας και τίποτα περισσότερο από τους κανόνες μας», αναφέρει.

«Ας μην συμπεριφερόμαστε δίνοντας την εντύπωση ότι υπάρχει από την μια μεριά υπερβολική αυστηρότητα και από την άλλη χαλαρότητα», εξηγώντας ότι το ιταλικό χρέος βρίσκεται υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ και χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης