Στη λήξη της θητείας του ο ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει κάτι που δεν έγινε στη δική του θητεία. Να προχωρήσει σε «ένα σοβαρό καλλωπισμό» του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης. Στόχος βέβαια είναι να επιτευχθεί μείωση του χρέους των κρατών και να τονωθεί η ανάπτυξη.

«Επιθυμώ η επόμενη επιτροπή να διατηρήσει την επιλογή της ευελιξίας στο πλαίσιο των κανόνων και να είναι επίσης ικανή να προτείνει τη μεταρρύθμισή τους», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων στη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι με την Ένωση Δημοσιογράφων Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Ρεπορτάζ (AJEF).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μοσκοβισί είπε χαρακτηριστικά ότι η μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, που θα οδηγούσε σε μια μείωση του δημόσιου χρέους είναι «αμφισβητήσιμη ως προς τη σύλληψή της, είναι δύσκολο να μετρηθεί εμπειρικά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί ως στοιχείο διαπραγμάτευσης με τα κράτη μέλη».

Ο επίτροπος, ο οποίος υπενθύμισε πως η τελευταία λέξη ανήκει στα κράτη μέλη, πρότεινε μια «μεταρρύθμιση των κανόνων ώστε να καταστούν ικανοί να θέτουν σε εφαρμογή πολιτικές που μειώνουν το χρέος και ταυτόχρονα υποστηρίζουν την ανάπτυξη».

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης