Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει προληπτική πιστοληπτική γραμμή για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM και ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα είναι σημαντική, εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο euractiv.com

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή για την Ελλάδα, ο Γάλλος Επίτροπος απάντησε κατηγορηματικά. “Όχι” και πρόσθεσε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα δεν μπορεί να μοιάζει ξανά με υποχρεωτικό πρόγραμμα».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων δεν θα πρέπει να σταματήσει, μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο Π. Μοσκοβισί εξήγησε ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, η Ελλάδα θα πρέπει να γίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.
Αυτό είπε σημαίνει τρία πράγματα: Πρώτον, ότι τους επόμενους μήνες θα έχουμε μια στρατηγική για την ανάπτυξη που θα σχεδιαστεί από την ίδια την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, ότι θα υπάρξει μια “σημαντική” ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με φιλόδοξα μέτρα, στα οποία όμως δεν θα περιλαμβάνεται “κούρεμα”.
Τρίτον, ότι θα υπάρξει η “κατάλληλη” μεταμνημονιακή εποπτεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται για πρόγραμμα.

Πάνω σε αυτούς τους “τρεις πυλώνες” θα εργαστούν το Euroworking Group, το Eurogroup και οι ελληνικές αρχές, είπε ο Π. Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα γίνει “success story”.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί με την κατηγορηματική του τοποθέτηση για την μη ύπαρξη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής μετά το τέλος του προγράμματος δίνει λύσει και στην «Ελληνική διένεξη».

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο Διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας τα τελευταία 24ωρα διασταύρωσαν και πάλι… τα σπαθιά τους δημοσίως με αφορμή την προληπτική γραμμή στήριξης που θα πρέπει ή δεν θα πρέπει να ζητήσει η κυβέρνηση μετά την 20η Αυγούστου.

Από το περασμένο φθινόπωρο – στο εισαγωγικό κείμενο της Έκθεσης της ΤτΕ – ο κ. Στουρνάρας έβαλε στο τραπέζι ως δική του εκτίμηση (προφανώς εκφράζοντας την θέση της ΤτΕ) την θέση ότι η Ελλάδα βγαίνοντας από το τρίτο πρόγραμμα, πρέπει να έχει ως εγγύηση, τόσο για την αναχρηματοδότηση των δανείων της από τις αγορές όσο και για τη διατήρηση της κατ’ εξαίρεση χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ με εγγύηση κρατικά ομόλογα, μία προληπτική γραμμή στήριξης από τον ESM (ECCL, PCCL). Βέβαια μία τέτοια “εγγύηση” σύμφωνα με το καταστατικό του ESM που θα πρέπει να την δώσει, η χώρα αποδέκτης πρέπει να δεχθεί ένα μνημονιακό πλαίσιο δεσμεύσεων και εποπτείας.

Ο κ. Τσακαλώτος από την πλευρά του δηλώνει – για πολλοστή φορά χθες – απαντώντας στον Διοικητή της ΤτΕ ότι «η Ελλάδα δεν θα χρειασθεί ένα εγγυητικό εργαλείο όπως η προληπτική γραμμή στήριξη»ς. Και αυτό γιατί η “εγγύηση” που θα χρειασθεί η χώρα για την έξοδό της στις αγορές θα υπάρχει στο μεταξύ με τη μορφή ενός μαξιλαριού αποθεματικού περί τα 20 δισ. ευρώ που θα κρατάει στην άκρη το ελληνικό δημόσιο για κάθε ανάγκη όσον αφορά το χρέος (π.χ. μία ξαφνική άνοδο των επιτοκίων, μία αδυναμία φθηνής αναχρηματοδότησης από τις αγορές, κ.λ.π.).

Όσον αφορά δε τις τράπεζες και το Waiver, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα το χρειασθούν μέχρι την αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων, καθώς θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες σε ρευστότητα από τις καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου (δηλαδή από τα περίπου 20 δισ. του αποθεματικού).
Το παράδοξο είναι ότι η διελκυστίνδα αυτή παραμένει και συνεχίζεται ενώ ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Ρέγκλινγκ επικεφαλής του ESM, έχει ήδη δώσει απάντηση, όπως και άλλοι αρμόδιοι (π.χ. Κομισιόν αλλά και στελέχη του Eurogroup).

O κ. Ρέγκλινγκ έχει δηλώσει δημόσια ότι «Η Ελλάδα θα βρεθεί υπό επίβλεψη μετά το τέλος του προγράμματος, όπως και οι άλλες χώρες που δέχτηκαν πρόγραμμα. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία που είναι πιο σημαντική σε αυτή την περίπτωση διότι η Ελλάδα πήρε περισσότερα χρήματα από τον ESM σε σχέση με τις άλλες χώρες…» για να προσθέσει ότι «εάν υπάρξει επιπρόσθετη ελάφρυνση χρέους φυσικά τα κράτη της ευρωζώνης και ο ESM θα θέλουν να διασφαλίσουν πως ως αντάλλαγμα οι πολιτικές θα παραμείνουν υγιείς και δεν θα υπάρχει πισωγύρισμα σε συμφωνημένα βήματα και μέτρα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης