Έναν μήνα πριν την επόμενη αξιολόγησή του για την Ελλάδα (1η Μαρτίου), ο οίκος Moody’s σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 5ετές ομόλογο, από την οποία άντλησε 2,5 δις. ευρώ είναι πιστωτικά θετική, ωστόσο η χώρα είναι αντιμέτωπη ακόμα με σημαντικά προβλήματα όπως η αδύναμη ανάπτυξη και το ζήτημα των NPEs των ελληνικών τραπεζών.

 Όπως σημειώνει, είναι η πρώτη έκδοση χρέους από τη χώρα από την ημέρα που βγήκε από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 και αντικατοπτρίζει την βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ενώ στρώνει τον δρόμο προς την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οίκος εκτιμά πως, με την στήριξη του μεγάλου cash buffer και την συμφωνία για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση με τον ΟΔΔΗΧ να σχεδιάζει φέτος σαν αντλήσει συνολικά 7 δις./ ευρώ από τις αγορές, με την νέα έκδοση να αποτελεί το 36%  αυτού του συνόλου.

Αν και το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που καταβάλλει η Ελλάδα στα δάνεια που χορήγησαν το EFSF και ο ΕΣΜ, η χρονική στιγμή της έκδοσης ήταν καλή, η ζήτηση ήταν γερή και η απόδοση του 3,6% είναι εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα.

Το πενταετές ομόλογο της Ελλάδας που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017 είχε απόδοση 4,625%: η απόδοση του 3,6% για την νέα έκδοση αντικατοπτρίζει ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς δεδομένου ότι η κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης και πέρασε από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με αναφορές, σημειώνει ο οίκος, οι διαχειριστές κεφαλαίων που είναι συνήθως πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές, αγόρασαν το μεγαλύτερο μερίδιο του ομολόγου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόδοση του νέου πενταετούς ομολόγου καθιστά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας παρόμοιο με εκείνο της Κύπρου όταν βγήκε από το δικό της  πρόγραμμα διάσωσης τον Μάρτιο του 2016, αλλά υψηλότερο από την Πορτογαλία όταν ολοκλήρωσε το δικό της πρόγραμμα.

Η Ελλάδα δεν χρειαζόταν να εκδώσει χρέος αυτή τη στιγμή, δεδομένης των λόγων λήξεων ομολόγων που υπάρχουν στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, της μακροπρόθεσμης δομής των ωριμάνσεων που έχει καθώς και του σημαντικού cash buffer.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Moody’s,  παρά αυτό το σημαντικό βήμα στην αποκατάσταση της πρόσβασής της στις αγορές, η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτριων προοπτικών ανάπτυξης και του αδύναμου τραπεζικού κλάδου λόγω των υψηλών επίπεδων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης