Συγκρατημένη αισιοδοξία για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας στο γαλλικό ειδησεογραφικό δίκτυο France24.

Όπως επισήμανε, ήδη από τα μέσα Μαΐου, η χώρα άνοιξε τις πόρτες της στους τουρίστες, αλλά εξαιτίας της πορείας των εμβολιασμών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η τουριστική κίνηση δεν ήταν ικανοποιητική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε ότι από την 1η Ιουλίου και για δύο μήνες τουλάχιστον, η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί. Στην περίπτωση όμως που έχουμε μία επανάληψη του 2020, αυτό θα είναι απολύτως καταστροφικό όχι μόνο για την τουριστική αγορά, αλλά και για το σύνολο της τουριστικής οικονομίας» τόνισε.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ επισήμανε την ανάγκη να βαδίσει η ΕΕ με γρηγορότερα βήματα, ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι εμβολιασμοί και να φτάσει η Ευρώπη σε επίπεδα ανοσίας.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι τα κονδύλια του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν είναι επαρκή, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής συνολικά 750 δισ. ευρώ χωρίς καν να έχει δοθεί ακόμη η πρώτη δόση, όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού έχει εγκριθεί ένα κολοσσιαίο ποσό των 11,3 τρισ. δολαρίων, το οποίο ήδη έχει διανεμηθεί στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος ανέφερε ότι είναι διάχυτος ο φόβος για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων που θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν, εάν ισχύσει το δυσμενές σενάριο μη περιορισμού των κρουσμάτων της πανδημίας.

Να ενισχυθεί σημαντικά ο εσωτερικός τουρισμός

Την ανάγκη ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού επισήμανε για μία ακόμα φορά, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Μίχαλος, τονίζοντας ότι λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει μετά την εμφάνιση των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, παραμένει άκρως επίκαιρη η πρόταση της ΚΕΕ για στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης του εγχώριου τουρισμού.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η υλοποίηση ενός προγράμματος επιδότησης διακοπών Ελλήνων πολιτών συνολικής δαπάνης περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 5% των συνολικών τουριστικών εσόδων του έτους 2019.

Αντικείμενο του προγράμματος θα πρέπει να είναι η επιδότηση δικαιούχων και των ωφελούμενων μελών τους για την πραγματοποίηση διακοπών σε όλα τα Τουριστικά Καταλύματα της επιλογής στους στην Ελλάδα. Η επιδότηση θα γίνεται με τη χορήγηση ειδικού voucher (επιταγής) διακοπών.

Το πρόγραμμα θα μπορεί να υλοποιηθεί από 01.07.2021 έως 31.12.2021 και οι δικαιούχοι θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έως πέντε (5) διανυκτερεύσεις στα τουριστικά καταλύματα που επιλέγουν ελεύθερα καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος.

Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής θα είναι ανάλογο με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος. Η επιταγή συμψηφίζεται με τις τιμές χρέωσης του καταλύματος, ενώ η διαφορά επιβαρύνει αποκλειστικά τον δικαιούχο και αποτελεί υποχρεωτικά την ιδία συμμετοχή του.

Η τόνωση της εγχώριας ζήτησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να εξασφαλιστούν οι πληρότητες εκείνες που θα κάνουν τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων βιώσιμη και την αρχή για την επιστροφή στην κανονικότητα, τόνισε ο κ. Μίχαλος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης