Το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve ακολούθησαν σήμερα οι κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας, μειώνοντας τα επιτόκια τους καθώς οι αναταράξεις από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα.

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε σήμερα στο ιστορικό χαμηλό του 1% το επιτόκιο της καθώς προβλέπει πιο δύσκολες οικονομικές συνθήκες τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης από την Reserve Bank of New Zealand ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης.

Στην ανάλυση της η τράπεζα εκφράζει ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο, ενώ σημειώνει ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδύνει το τελευταίο έτος και ο πληθωρισμός αναμένεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες χωρίς πρόσθετη χαλάρωση της πολιτικής.

Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας χάνει 1,6% στο 0,642 έναντι του δολ. μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Ινδίας προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική μείωση, οδηγώντας το επιτόκιο της σε χαμηλό εννέα ετών.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα μείωσε κατά 35 μονάδες βάσης το επιτόκιο της στο 5,40%, ενώ ταυτόχρονα αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 6,9% από 7% προηγουμένως.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης