Μείωση 11,3% σημείωσε ο τζίρος στο σύνολο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου της χώρας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο φέτος σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020 και ανήλθε σε 2,1 δισ. ευρώ από 2,4 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Παράλληλα, σημείωσε μείωση 3,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021, που είχε διαμορφωθεί σε 2,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση: Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (85,3%) και Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα (83,1%).

Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (45,8%) και Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα (29,6%).

Σημειώνεται ότι, η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου» περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ, η τάξη οικονομικής δραστηριότητας «Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα» περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο μουσικών δίσκων, ταινιών ήχου, σύμπυκνων δίσκων και δισκετών, βιντεοκασετών και ψηφιακών δίσκων DVD, καθώς και το λιανικό εμπόριο κενών κασετών και δίσκων.

Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του προσωρινού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:

*Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

*Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων

*Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων

*Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό

*’Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα

*Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, και

*Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Φεβρουάριο 2021 σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2020, είναι: Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (62,5%) και Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα (52,1%).

Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι: Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων (15,1%) και Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (6,8%).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης