Μικρή πτώση σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές έχουν κάποιες ελπίδες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα λάβει και άλλα μέτρα αργότερα σήμερα για να προστατεύσει την οικονομία της Ευρωζώνης που πλήττεται από τον κορωνοϊό.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περισσότερο από δύο μονάδες βάσης στο -0,51%, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα. Οι αποδόσεις των ιταλικών 10ετών τίτλων σημείωναν πτώση 2,5 μονάδων βάσης στο 1,74%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τυπώνοντας χρήμα με έναν ρυθμό -ρεκόρ για να απορροφήσει τη μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους που έχει προκαλέσει η πανδημία, η ΕΚΤ είναι σε τροχιά γρήγορης ολοκλήρωσης των έκτακτων αγορών ομολόγων που αποφάσισε τον περασμένο μήνα. Αυτό έχει εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευσή της να βοηθήσει την Ευρωζώνη να ξεπεράσει τη χειρότερη οικονομική κρίση δεκαετιών και πιθανόν να την ενθαρρύνει να αυξήσει τη στήριξή της.

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο είχε μειωθεί αφού η ΕΚΤ ξεκίνησε το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP), αυξήθηκε ξανά και δέχθηκε νέες πιέσεις χθες μετά την αιφνίδια υποβάθμιση του αξιόχρεού της από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

H EKT αναμένεται να συζητήσει τη διεύρυνση της στήριξης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, αν και αναλυτές αναφέρουν ότι νέα μέτρα είναι πιθανότερο να ληφθούν στη συνεδρίαση του Ιουνίου. «Θεωρούμε πρόωρη μία αύξηση του ύψους του PEPP στη σημερινή συνεδρίαση», δήλωσε ο επικεφαλής της στρατηγικής της Commerzbank, προσθέτοντας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ορατότητα παραμένει χαμηλή και αυτό θα υπονόμευε περαιτέρω τα κίνητρα των πολιτικών να αναλάβουν δράση». Τα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι πιθανόν να στηρίξουν το επιχείρημα υπέρ μίας περαιτέρω χαλάρωσης. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) διέλυσε τις ελπίδες μίας γρήγορης ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού, υποσχόμενη να επεκτείνει όσο χρειαστεί τα έκτακτα προγράμματα.

Οι επενδυτές εστίασαν, επίσης, την προσοχή τους στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να συζητήσει για το αν θα αγοράσει ομόλογα χωρίς επενδυτική διαβάθμιση στο πλαίσιο του προγράμματός της (σ.σ. η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει την αγορά ορισμένων ομολόγων χωρίς επενδυτική διαβάθμιση).

Οι αναλυτές για τα ομόλογα θέλουν να δουν αν η κεντρική τράπεζα θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες των έκτακτων αγορών ομολόγων. Η ΕΚΤ δεν ανακοινώνει σχεδόν καθόλου στοιχεία για το PEPP και δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με τα ομόλογα του χαρτοφυλακίου της όταν αυτά ωριμάσουν.

Η σαφήνεια στα θέματα αυτά θα μπορούσε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της αγοράς καθώς και την εμπιστοσύνη έναντι των ιταλικών ομολόγων, τα οποία εκτιμάται ότι η ΕΚΤ τα αγοράζει για να περιορίσει μία αύξηση του κόστους δανεισμού, σύμφωνα με αναλυτές.

«Θα περίμενα η ΕΚΤ να διευρύνει το πρόγραμμα σε κάποιο χρονικό σημείο και αυτό θα της επέτρεπε να αγοράσει περισσότερα BTPs (ιταλικά ομόλογα), αν χρειασθεί και να δώσει στις ευρωπαϊκές Αρχές μεγαλύτερο (χρονικό) διάστημα για να δράσουν» δήλωσε στέλεχος της Allianz Global Investors.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης