Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνισαν σήμερα οι τιμές των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Το θετικό κλίμα συντηρείται και από την άνοδο στην πορτογαλική και ισπανική αγορά, όπου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν σήμερα σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς υποχώρησε σήμερα έως και το 0,734%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού στο 0,877%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο 3,12% από 3,15% χθες και του 5ετους στο 1,98%.

Στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές 22 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 5ετές ομόλογο με 5 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε στο 3,13%, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,17% να διαμορφωθεί στο 3,40%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγορά συναλλάγματος, πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στα 1,1128 δολ. από το επίπεδο των 1,116 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος, κυρίως λόγω ενίσχυσης των ανησυχιών για τη δυναμική της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, επηρεάζει αρνητικά, κυρίως το ευρώ, καθώς η μεγέθυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας εκτιμάται ότι θα είναι πιο ήπια.

Σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση ότι θα καθυστερήσει η επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,117%.

Στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,233%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,312% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,372%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1156 δολ..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης