Η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων απομακρύνθηκε σήμερα από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ, καθώς τα σχόλια αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) περιόρισαν τα πιο επιθετικά στοιχήματα της αγοράς για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.

Στο επίκεντρο της προσοχής ήταν και η Αυστρία, η οποία ξεκίνησε την πώληση πενταετών ομολόγων και μία μη αναμενόμενη επανέκδοση του 100ετούς ομολόγου της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του St. Louis Τζέιμς Μπάλαρντ αντιστάθηκαν χθες στην πίεση του Ντόναλντ Τραμπ και στις προσδοκίες της αγοράς για μία σημαντική μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στην επόμενη συνεδρίαση της Fed.

Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ότι η εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι κατά «περίπου 90%» ολοκληρωμένη, οδήγησαν εν τω μεταξύ σε άνοδο τις τιμές των μετοχών, ασκώντας κάποια ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωναν αύξηση 2 μονάδων βάσης σήμερα, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου στο -0,31% έναντι -0,34% χθες, όταν σημείωσε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. Ωστόσο, η γενική τάση των αγορών κρατικών τίτλων, με τις αποδόσεις να έχουν κάνει βουτιά γρήγορα φέτος, παραμένει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και αυτό, λόγω των ισχυρών προσδοκιών ότι έρχονται σύντομα νέες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και πιθανόν και άλλα μέτρα χαλάρωσης. Η επανεμφάνιση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες ενίσχυσαν την αδιάκοπη ζήτηση για ασφαλή στοιχεία ενεργητικού, όπως τα γερμανικά ομόλογα.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου έχει υποχωρήσει 55 μονάδες βάσης φέτος, ενώ οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων είναι κοντά σε αρνητικό έδαφος.

Νέες ενδείξεις για τη ζήτηση ομολόγων της Ευρωζώνης με υψηλό αξιόχρεο υπήρξαν σήμερα, με τις πωλήσεις του 5ετούς και του 100ετούς ομολόγου της Αυστρίας να προσελκύουν αθροιστικά παραγγελίες πάνω από 20 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των εκδόσεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης