Η αποχώρηση της Ιταλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ενιαίο νόμισμα, θα ήταν κάτι εξαιρετικά επώδυνο για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, ανέφερε στο CNBC ένας επικεφαλής επενδύσεων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας αναμένεται να παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2019 τον επόμενο μήνα, καθορίζοντας τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά της σχέδια για το επόμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παρουσίαση του προϋπολογισμού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο πολλών επενδυτών, καθώς αρκετοί ανησυχούν ότι οι ευρωσκεπτικιστές ηγέτες της Ιταλίας θα επιμείνουν στα αμφιλεγόμενα επενδυτικά τους σχέδια –και θα διογκώσουν το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας και το μαζικό χρέος της.

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ιταλίας από την ΕΕ και από το ευρώ, θα ήταν ένα πολύ, πολύ επώδυνο γεγονός για το ευρωπαϊκό και ως εκ τούτου, για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα. Θα απαιτούσε τη μεγαλύτερη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση παγκοσμίως που έχει γίνει ποτέ –μεγαλύτερη και από αυτή στις ΗΠΑ το 2008», ανέφερε ο Jim McCaughan της Principal Global Investors στο CNBC στο πλαίσιο του Ambrosetti Forum στην Ιταλία.

«Αλλά με την κοινή γνώμη στην Ιταλία να παραμένει φιλοευρωπαϊκή, όσο παραμείνει, νομίζω ότι δεν πρόκειται να μπουν σε τέτοιου είδους εντάσεις», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποκάλυψη των οικονομικών πολιτικών και των προβλέψεων για την ανάπτυξη της Ιταλίας για το 2019, αναμένεται να είναι μια κρίσιμη στιγμή για τη λαϊκιστική κυβέρνηση, η οποία αποτελεί συνεργασία της ακροδεξιάς Λέγκας και του αριστερών τάσεων Κινήματος Πέντε Αστέρων.

Και αυτό διότι η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και η προοπτική μιας οικονομικής κατάρρευσης στη Ρώμη θα κατέστρεψε την πολιτική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης