Με σημαντικές απουσίες αρχίζει σήμερα το απόγευμα τις εργασίες του το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός, όπου 3.000 πολιτικοί και στελέχη επιχειρήσεων αναμένεται να αναζητήσουν για τέσσερις ημέρες λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Στο Νταβός θα κάνει το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή σήμερα, πρώτη ημέρα του Φόρουμ, ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα απευθυνθεί για πρώτη φορά σε ηγέτες από όλο τον κόσμο μετά την ορκωμοσία του στις αρχές του μήνα. Αν και ο αμφιλεγόμενος λαϊκιστής ηγέτης έχει ήδη ανακοινώσει σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση υποδομών, ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα επιλέξει όντως υπερφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε τη συμμετοχή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λόγω του «shutdown» που έχει παραλύσει μέρος των ομοσπονδιακών δημόσιων υπηρεσιών στη χώρα του, ενώ από την εφετινή διοργάνωση θα απουσιάσουν επίσης η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αλλά και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι επέλεξαν αντί της συμμετοχής τους να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές κρίσεις στις χώρες τους.

Στο επίκεντρο της προσοχής του εφετινού φόρουμ θα βρεθούν συμμετέχοντες όπως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες.

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, ο λαϊκισμός, οι πολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και η ασάφεια που επικρατεί όσον αφορά στην πορεία εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. αποτελούν κάποιες από τις βασικές ανησυχίες των παγκόσμιων ηγετών, σύμφωνα με έρευνες και προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου του Νταβός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εφέτος το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έχει θέμα «Παγκοσμιοποίηση 4.0», το οποίο αποτελεί το όραμα ενός κόσμου που διασυνδέεται και αντιμετωπίζει την οικονομική ανισότητα, σε κοινή πορεία με το παγκοσμιοποιημένο εμπόριο και την παραγωγή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης