Καμία κοινωνία, καμία χώρα από τα βάθη της ιστορίας μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε να επιβιώσει χωρίς πίστη. Χωρίς εμπιστοσύνη στις συναλλαγές.

Είτε οι συμφωνίες κλείνονται δια λόγου, είτε από πολυσέλιδες και πολύπλοκες συμβάσεις, πρέπει να τηρούνται και να εκτελούνται στο ακέραιο. Αλλιώς δεν λειτουργεί το σύστημα. Καταρρέει η οικονομία και αποσαθρώνεται η κοινωνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στη χώρα μας από την αρχή της κρίσης. Οι συμφωνίες αθετήθηκαν, οι συμβάσεις-κυρίως οι δανειακές- ακυρώθηκαν και το σύστημα έμεινε στον αέρα.

Το πλέγμα προστασίας του Νόμου Κατσέλη, που ψήφισε η κυβέρνηση Παπανδρέου προστάτεψε τους αδυνάτους, αλλά έκανε τελικά τεράστια ζημιά στη χώρα. «Σήκωσε ασπίδα προστασίας» και στους κάθε λογής πονηρούς, που πίστεψαν στον αστικό μύθο του «θα μας τα χαρίσουν» ή του «τι θα κάνουν; Θα μας βάλουν όλους φυλακή;»

Πρώτα θύματα οι τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι κεφαλαιοποιήσαμε με χρήματα δικά μας αλλά και πάλι οι «πονηροί» δεν έδειξαν να θέλουν να καταλάβουν την ζημιά που προκαλείται.
Τώρα η κατάσταση έφθασε και πάλι σε οριακό σημείο. Ενόψει των stress tests μάλιστα η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών θα παίξει καθοριστικό ρόλο για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σε πρώτη φάση, λοιπόν, εκείνο που θα μετρήσει στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι όχι η ποσότητα, αλλά η «ποιότητα», δηλαδή σε ποιους και με ποιο μήνυμα θα στοχεύσουν οι τράπεζες.

Τόσο για τις ίδιες, όσο και για τον SSM, το ζητούμενο είναι να τιμωρηθούν εύποροι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διαθέτουν μεγάλη περιουσία, αλλά έχουν εκμεταλλευθεί επί σειρά ετών το πλαίσιο προστασίας που έχει τεθεί για τους πραγματικά αδύναμους οφειλέτες ή έχουν εμπαίξει τις τράπεζες και τους συνεπείς δανειολήπτες, διάγοντας βίο πολυτελή και… ανέξοδο ως προς τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Ενόψει, λοιπόν, των πανευρωπαϊκών stress tests που θα ξεκινήσουν για τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2018 για να βγάλουν το πόρισμά τους τον Μάιο, οι πλειστηριασμοί είναι το στοιχείο που θα κρίνει την επιτυχία των τραπεζών στα τεστ αντοχής.

Και αυτό διότι από τους πλειστηριασμούς και τις τιμές που θα αναδείξουν για τις ρευστοποιήσεις των εμπράγματων εξασφαλίσεων των τραπεζών, ο SSM θα σχηματίσει ποσοτικοποιημένη εικόνα για τη δυνατότητά τους να ανακτήσουν ενέχυρα από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Και με τη σειρά της, η εκτίμηση αυτή θα διαμορφώσει τις παραδοχές του SSM με τις οποίες θα αξιολογηθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης