Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς οι ΗΠΑ κινούνται προς διεύρυνση του πακέτου στήριξης της οικονομίας τους, η οποία πιθανόν θα ενισχύσει τη ζήτηση καυσίμων και θα τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Η τιμή του μπρεντ σημείωνε στις 12:57 (ώρα Ελλάδος) άνοδο κατά 72 σεντς ή 1,4% στα 51,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) ενισχυόταν 67 σεντς ή επίσης 1,4% στα 48,29 δολάρια. «Το πετρέλαιο φαίνεται να υποστηρίζεται από την έγκριση του νομοσχεδίου για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» ανέφερε αναλυτής της OANDA.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία, ψήφισε χθες υπέρ του αιτήματος του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για επιταγές βοήθειας λόγω της COVID-19, ύψους 2.000 δολαρίων. Το μέτρο αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί και από την ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία.

Οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, εν μέσω ελπίδων για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά οι ανησυχίες για lockdown λόγω του κορωνοϊού περιόρισαν τα κέρδη.

Μία νέα παραλλαγή του ιού στη Βρετανία οδήγησε στην εκ νέου επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις, πλήττοντας τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση και επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές, ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε τμήματα της Ευρώπης και της Αφρικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών) και των συμμάχων του, όπως της Ρωσίας (του λεγόμενου ΟΠΕΚ+), στις 4 Ιανουαρίου, επηρεάζει επίσης την αγορά. Ο ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή, μετά τις περικοπές ρεκόρ που έγιναν φέτος, κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο, ενώ η Ρωσία υποστηρίζει μία επιπλέον αύξηση του ίδιου μεγέθους τον Φεβρουάριο.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι αναμένει πως το 2021 θα υπάρξει επιπλέον ζήτηση 5 έως 6 εκατ. βαρελιών την ημέρα.

Οι διαχειριστές χρημάτων αύξησαν τις θέσεις τους σε προθεσμιακά συμβόλαια και δυνατότητες προαίρεσης (options) αμερικανικού αργού την εβδομάδα έως τις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Αμερικανική Επιτροπή Συναλλαγών σε Προθεσμιακά Συμβόλαια Εμπορευμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης