Την ανησυχία του ΔΝΤ για τη μελλοντική κατάσταση της παγκόσμιας Οικονομίας και την θέση στην οποία μπορεί να βρεθεί μελλοντικά και η Ελλάδα αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχ. Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ υπενθύμισε το σφιχτό χρονοδιάγραμμα προς τους Ευρωπαίους ως την άλλη Πέμπτη για να ανακοινώσουν τα ποσοτικοποιημένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Παράλληλα τόνισε ότι είναι αμφίβολη η βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2030.

«Τώρα είναι η ώρα να φτιάξουμε τη στέγη» είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος χρησιμοποιώντας μια φράση της Κριστίν Λαγκάρντ που αντανακλά την ανησυχία του Ταμείου για την οικονομία. Τα στοιχεία που ανησυχούν το ΔΝΤ είναι η οικονομική πολιτική Τραμπ, οι τιμές των πρώτων υλών και του πετρελαίου και η συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας (QE) από την ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τώρα είναι η στιγμή για να φτιάξουμε τη στέγη, δηλαδή την οικονομία, τώρα που έχει καλό καιρό και ανάπτυξη, ώστε εάν υπάρξει κρίση να μπορεί να αντιμετωπιστεί» τόνισε.
Αναφερόμενος στην Ιταλία σημείωσε πως το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αξιολογήσει τις εξελίξεις στη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε πως μέχρι το 2030 το ελληνικό χρέος θεωρείται βιώσιμο, αλλά από εκεί και μετά υπάρχει πρόβλημα, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται.

Όπως είπε ο κ. Ψαλιδόπουλος «την επόμενη βδομάδα έχει Eurogroup και το ΔΝΤ δια του Π. Τόμσεν διαμήνυσε ότι τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία ώστε αν θέλουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να πουν τα ποσοτικοποιημένα μέτρα που έχουν κατά νου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ΔΝΤ έχει συντάξει ανάλυση του χρέους βασισμένη σε υποθέσεις για τη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, τα επιτόκια και άλλα. Αυτό που χρειάζεται είναι κάποια νούμερα για το χρέος, τα οποία θα μπουν στην ανάλυση (του χρέους) ώστε να δώσουν εικόνα ότι αυτό είναι βιώσιμο.
Η υπάρχουσα ανάλυση το θεωρεί βιώσιμο έως το 2030. Αλλά μετά υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και θεωρείται μη βιώσιμο.

Οι θεσμοί καλούνται να ποσοτικοποιήσουν τα μέτρα αυτά. Έχει υπάρξει ήδη ανταλλαγή απόψεων. Εάν την άλλη Πέμπτη ή έστω λίγες μέρες μετά δοθεί κάτι τότε θα ενεργοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου ώστε να λήξει τέλος Αυγούστου. Εάν δεν δοθούν το πρόγραμμα δεν θα ενεργοποιηθεί».

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό, λέγοντας ότι τον Ιούλιο του 2017 το ΔΝΤ αποφάσισε να εγκρίνει ένα καταρχήν πρόγραμμα για την Ελλάδα το οποίο θα έληγε τον Αύγουστο του 2018.
Δέκα μέρες αργότερα δηλαδή από το πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Εξήγησε ότι αυτό δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα γιατί το ΔΝΤ ζήτησε δύο πράγματα: μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα και από την ΕΕ να δώσει ελάφρυνση του χρέους. Και ναι μεν η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε και συνεχίζει, αλλά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για την έκταση στο βάθος της ελάφρυνσής του χρέους.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είναι σε εξέλιξη καθώς θα τοποθετηθούν και θα υποβάλουν ερωτήσεις εκπρόσωποι των κομμάτων και βουλευτές.

«Θα κάνω περίληψη και θα απαντήσω γραπτώς»

Παρά τις πιεστικές, επίμονες και συγκεκριμένες ερωτήσεις που δέχτηκε τόσο από τον πρώην ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από άλλους βουλευτές, στην δευτερολογία του ο κ. Ψαλιδόπουλος απέφυγε να απαντήσει. Μάλιστα δήλωσε –κάπως σοκαρισμένος από το μπαράζ ερωτήσεων- πως η δική του θέση στο ΔΝΤ είναι πολύ ευαίσθητη.

«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ συνήθως δεν ερωτάται εάν συμφωνεί με το τάδε ή το δείνα όνομα των Σκοπίων», είπε χαρακτηριστικά.
Όμως υποσχέθηκε να μεταφέρει τις ερωτήσεις στην κ. Λαγκάρντ και να απαντήσει με μια περίληψη γραπτώς στους βουλευτές.

Παραδέχτηκε πως το ΔΝΤ έχει κάνει λάθη στο παρελθόν, προσπαθεί πολύ σκληρά να μην τα ξανακάνει, αλλά “δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως δεν θα τα επαναλάβει”, κατέληξε.

«Το ΔΝΤ όντως έχει κάνει λάθη. Το έχει παραδεχτεί και το ίδιο και έχει δεσμευτεί να μην κάνει τα ίδια λάθη. Είχα την τύχη να έχω διαβάσει Μαξ Βέμπερ και έτσι είχα ένα εργαλείο να καταλάβω τι γίνεται εκεί μέσα. Ίσως ο βασικότερος λόγος που αποτυγχάνει είναι ότι οι συνταγές πολιτικής που ακολουθεί είναι μια συγκεκριμένη προσέγγιση από το ’90: να εξυγιάνει την οικονομία με μείωση δαπανών, ιδιωτικοποιήσεις και βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα.
Γρήγορα για να φύγει. Γι’ αυτό και τα δάνειά του είναι βραχυπρόθεσμα. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη.

Ζητούνται πράγματα παράλογα από ελληνικές κυβερνήσεις, τώρα ζητάνε άλλα. Όμως βρίσκονται κι αυτοί υπό πίεση. Τα 120 από τα 179 κράτη-μέλη του είναι σε πρόγραμμα. Μέσα σε αυτά, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι πολύπλοκη η κατάσταση στο ΔΝΤ και κάθε χώρα κοιτάει το συμφέρον της. Πώς να επιχειρηματολογήσεις για την χώρα σου; Γίνεται διαρκής αγώνας. Σαν το νερό που χτυπάει το βράδυ. Και λειαίνει τον βράχο στο τέλος. Χρειάζεται μια υπομονή».

Η πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Μάκη Μπαλαούρα προς τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ είχε γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από το Πάσχα.

Με πληροφορίες Capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης