Στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του έτους αναμένεται να ανέλθουν τον Απρίλιο οι εξαργυρώσεις κρατικών ομολόγων, που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ωριμάζουν.

Η επανεπένδυση των ποσών από την ΕΚΤ αναμένεται να προσφέρει σημαντικό στήριγμα στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, όπου οι επενδυτές προσπαθούν ακόμη να εξακριβώσουν πόσο σύντομα θα έρθει η έξοδος από την υπερβολική χαλάρωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι οι εξαργυρώσεις κρατικών ομολόγων θα ανέλθουν στα 23 δισ. ευρώ τον τρέχοντα μήνα, όταν τον Μάρτιο ήταν μόλις 4 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές αγορές ενεργητικού τον Απρίλιο θα μπορούσαν να είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες του έτους, υπερβαίνοντας τα 50 δισ. ευρώ, εάν η ΕΚΤ επανεπενδύσει όλο το ποσό.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν είναι υποχρεωμένη να επανεπενδύει άμεσα τα κεφάλαια αυτά.
Ωστόσο έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει πως πρόκειται για χρήμα, που θα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, γεγονός που κρατάει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων και περιορίζει αισθητά την μεταβλητότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι η απόδοση τοτυ διετούς γερμανιοκύ ομολόγου παραμένει σε αρνητικό έδαφος, κοντά στο -0,6%, ενώ του δεκαετούς σημείωσε τον Μάρτιο πτώση 16 μονάδων βάσης, τη μεγαλύτερη από τον Αύγουστο.
Συνολικά ωστόσο το πρώτο τρίμηνο η απόδοση αυξήθηκε κατά περίπου 8 μονάδες βάσης.

naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης