Οι γιγάντιες εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας είναι εξίσου ισχυρές με τα κράτη και είναι «αντίπαλοι» αυτών των τελευταίων, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος θέλει να τις φορολογήσει όσο φορολογεί και τις γαλλικές επιχειρήσεις.

«Οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίς είναι σήμερα οι αντίπαλοι των κρατών» διευκρίνισε ο Λεμέρ μιλώντας στο μικρόφωνο του Radio Classique και αναφερόμενος κυρίως στην Amazon, αλλά και στις Facebook, Google, Apple και Twitter.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα (…) είναι η ανάδυση των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας, οι οποίοι είναι εξίσου ισχυροί με τα κράτη, εξίσου ισχυροί οικονομικά, εξίσου ισχυροί τεχνολογικά, εξίσου ισχυροί σε εμπορικούς όρους» εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.

Ο ίδιος υπενθύμισε τη μάχη του «για να φορολογηθούν αυτοί οι γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας στο ίδιο επίπεδο με τις γαλλικές επιχειρήσεις», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στον στόχο αυτόν «πήρε πλέον τη σκυτάλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε» διαβεβαίωσε ο Λεμέρ, για τον οποίο «το ζήτημα του αγώνα εναντίον των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας είναι ένα ζήτημα που δεν είναι απλώς οικονομικό, είναι επίσης πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι 137 χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης απέτυχαν τον Οκτώβριο να καταλήξουν σε συμφωνία για τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων της ψηφιακής οικονομίας πριν από το τέλος του 2020, κυρίως επειδή οι ΗΠΑ μπλόκαραν τις συζητήσεις.

Ο Λεμέρ είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο πως ελπίζει ότι θα καταστεί δυνατό να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση την ερχόμενη χρονιά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης