Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ απηύθυνε σήμερα προειδοποίηση στους ευρωπαίους συναδέλφους του χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο» και «επικίνδυνο» το να μην επισπευσθεί η «επείγουσα» μεταρρύθμιση της ευρωζώνης ώστε να αντισταθεί σε ένα «επόμενο οικονομικό σοκ».

«Θα ήθελα να επωφεληθώ από αυτή τη διάσκεψη Τύπου για να σας πω σε ποιο βαθμό θα έβρισκα ανεύθυνο και επικίνδυνο τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη της ευρωζώνης να μην επιταχύνουν τις ερχόμενες εβδομάδες τον μετασχηματισμό της ευρωζώνης», δήλωσε κατά την παρουσίαση του γαλλικού προϋπολογισμού του 2019.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε έναν οδικό χάρτη», επέμεινε ο Λε Μερ. «Είναι τώρα επείγον να αποφασίσουμε» είπε εκτιμώντας πως τα πράγματα «δεν πάνε αρκετά γρήγορα, ούτε αρκετά μακριά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, «είναι επείγον να μεταρρυθμίσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και να συζητήσουμε και να θέσουμε σε εφαρμογή έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της ευρωζώνης».

«Κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε τις απειλές που βαραίνουν τώρα στην ευρωζώνη», είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και κανένας δεν θα μπορεί να πει ότι δεν ήξερε πως υπήρχε απόλυτη ανάγκη να μετασχηματισθεί αυτή η νομισματική ένωση σε μια ολοκληρωμένη οικονομική ζώνη, ικανή να αντισταθεί σε ένα επόμενο οικονομικό σοκ ή σε μια ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση», προειδοποίησε ο Μπρουνό Λε Μερ.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, έχει πολλαπλασιάσει επίσης τις τελευταίες εβδομάδες τις εκκλήσεις να επιτευχθεί αυτό το έτος η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Στο Μπερσί, ο Λε Μερ αναφέρθηκε εξάλλου στις διεθνείς εντάσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Ο κίνδυνος εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα είναι πιο αυξημένος από ποτέ. Ορισμένες αναδυόμενες χώρες όπως η Τουρκία και η Αργεντινή είναι αντιμέτωπες με μια μεγάλη κρίση και άλλες μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν προσεχώς κρίσεις», εξήγησε.

Στην Ευρώπη, ο υπουργός έκανε μια έμμεση αναφορά στην Ιταλία, χωρίς να την κατονομάζει, την οποία παρουσίασε πρόσφατα ως «το πρόβλημα» της ευρωζώνης ο Μοσκοβισί.

«Δεν χρειάζεται να επιμείνω για τις διάφορες αβεβαιότητες που επιβαρύνουν στο εξής την ευρωζώνη και που εξαρτώνται από τις επιλογές προϋπολογισμού που θα κάνουν ορισμένοι από τους μεγάλους ευρωπαίους εταίρους μας», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης