Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει την ανεξαρτησία της κεντρικής της τράπεζας μετά τη σύγχυση που βύθισε την τουρκική λίρα.

Τα μικτά σήματα για το αν η κεντρική τράπεζα είναι απαλλαγμένη από την πολιτική παρέμβαση δημιούργησαν μια αίσθηση αβεβαιότητας μεταξύ των επενδυτών, ασκώντας πιέσεις στο νόμισμα, δήλωσε η Λαγκάρντ στην τηλεόραση του Bloomberg από την Αγία Πετρούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε όρους νομισματικής πολιτικής, είναι πάντα καλύτερο για όλους τους πολιτικούς ηγέτες να αφήνουν τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν και να διατηρούν και να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους» είπε.

Η Τουρκία ταλανίστηκε από μια νομισματική κρίση αυτόν τον μήνα, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη εξουσία στην κεντρική τραπεζική εάν κερδίσει τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Ο Ερντογάν αντετίθετο επανειλημμένως σε οποιαδήποτε κίνηση αύξησης των επιτοκίων, αποκαλώντας τα «μητέρα όλων των κακών», ενώ οι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η άτακτη φυγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κάποια από τα σχόλια που έγιναν αφύπνισαν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τους επενδυτές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μπορούσε να δέχεται κατεύθυνση, οδηγίες ή επιρροή» είπε η Lagarde.

«Αυτό δημιούργησε μια αίσθηση αβεβαιότητας και έλλειψη εμπιστοσύνης, που βρήκαν τον δρόμο τους στην αγορά» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης