Να εξηγήσει το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πίσω από την απόφαση για την επιβράδυνση των αγορών στο έκτακτο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) επιχείρησε η πρόεδρος της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.

«Πρόκειται για μια αναπροσαρμογή του PEPP, όπως κάναμε προηγουμένως τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο», ανέφερε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και το κάναμε αυτό στο πλαίσιο της αξιολόγησης μας ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές αλλά και με βάση τον πληθωρισμό. Οι εκτιμήσεις μας για τον πληθωρισμό αναθεωρήθηκαν ανοδικά, υπάρχει βελτίωση των μεγεθών του πληθωρισμού σε ολόκληρο τον χρονικό ορίζοντα που εξετάζουμε», πρόσθεσε.

«Συνολικά, το Δ.Σ. της ΕΚΤ πιστεύει ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τις ευνοϊκές συνθήκες με ένα μετρίως χαμηλότερο ρυθμό καθαρών αγορών στο PEPP, σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα τρίμηνα», ανέφερε.

Σημείωσε εξάλλου, “ότι υπό το πρίσμα των τελευταίων μας προβλέψεων, βλέπουμε βελτίωση σε πολλά μέτωπα, στην ανεργία, τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη, έχουν όλα βελτιωθεί. Με βάση και την επιτυχία των εμβολιασμών – ένας κρίσιμος παράγοντας – πιστεύουμε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ πάντως προειδοποίησε ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος από την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού.

«Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης σημειώνει περαιτέρω πρόοδο, χτίζοντας στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων με πάνω από το 70% του πληθυσμού να έχει πλέον εμβολιαστεί, κάτι που επιτρέπει στην οικονομία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς σε μεγάλο βαθμό», ανέφερε.

Όπως εξήγησε, το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας έχει οδηγήσει σε αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων, με τον κλάδο των υπηρεσιών να γνωρίζει μεγάλη ώθηση από το άνοιγμα της εστίασης και την ανάκαμψη του τουρισμού.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ επανέλαβε πάντως την προειδοποίηση της ότι η παγκόσμια εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού μπορεί να καθυστερήσει το πλήρη άνοιγμα της οικονομίας.

Για τον πληθωρισμό, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι έχει επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα, όμως η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγο πρόσκαιρη με τις πιέσεις στις υποκείμενες τιμές να αυξάνονται μόνο σταδιακά.

Η ΕΚΤ συνεχίζει να περιμένει περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού το Φθινόπωρο πριν αρχίσει να υποχωρεί από το επόμενο έτος.

Όπως ανέφερε η Λαγκάρντ, οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ αναθεωρήθηκαν ελαφρώς ανοδικά, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμη βάση, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%.

Οι τελευταίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων – που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ – τοποθετούν τον ετήσιο πληθωρισμό στο 2,2% το 2021, 1,7% το 2022 και 1,5% το 2023, Στις προηγούμενες προβλέψεις τους τον Ιούνιο οι αναλυτές τοποθετούσαν τον πληθωρισμό στο 1,9% το 2021, 1,5% το 2022 και 1,4% το 2023.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός χωρίς τα τρόφιμα και τις τιμές ενέργειας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,3% το 2021, 1,4% το 2022 και 1,5% το 2023. Οι προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον δομικό πληθωρισμό στο 1,1% το 2021, στο 1,3% το 2022 και 1,4% το 2023.

Παράλληλα, οι αναλυτές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 5,0% το 2021, το 4,6% το 2022 και το 2,1% το 2023. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις τους τον Ιούνιο οι αναλυτές περίμεναν ο ρυθμός αύξησης να διαμορφωθεί σε 4,6% το 2021, 4,7% το 2022 και 2,1% το 2023.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης