Λαγκάρντ: Εξαιρετικά αβέβαιη η οικονομία

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, 15:59
Λαγκάρντ: Εξαιρετικά αβέβαιη η οικονομία

Η οικονομική δραστηριότητα παραμένει πολύ πιο χαμηλή σε σύγκριση με τα προ κορωνοϊού επίπεδα παρά τη σημαντική βελτίωση που σημειώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο, ενώ η αβεβαιότητα γύρω από την ισχύ της ανάκαμψης είναι πολύ υψηλή, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έως ότου δει το outlook του πληθωρισμού να προσεγγίζει τον στόχο του «κάτω αλλά πλησίον του 2%», με την υποτονική ζήτηση να ασκεί καθοδική πίεση στον πληθωρισμό.

Το ύψος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) για την άμβλυνση των επιπτώσεων του κορωνοϊού παραμένει στα 1,350 δισ. ευρώ.

Η ΕΚΤ παράλληλα θα συνεχίσει τις μηνιαίες αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme-APP), με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ.

«Η άφθονη ρευστότητα παραμένει απαραίτητη» δήλωσε η Λαγκάρντ, με την ανάκαμψη να είναι «άνιση κατά μήκος χωρών και κλάδων».

Η αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας υποσκάπτει τη ζήτηση για τις εξαγωγές της Ευρωζώνης.

Η ΕΚΤ καλωσορίζει το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, 16:02