Η Κομισιόν αναμένεται να απορρίψει τα σχέδια της Ιταλίας για τον προϋπολογισμό την Πέμπτη και να ξεκινήσει μια διαδικασία εναντίον των δημοσιονομικών της χώρας, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Την προηγούμενη εβδομάδα ο κυβερνών συνασπισμός, που αποτελείται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα, πρότεινε το έλλειμμα του 2019 να διαμορφωθεί στο 2,4% του ΑΕΠ, τρεις φορές πάνω από τον στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες είχαν ελάχιστα περιθώρια ελιγμών με τέτοιους στόχους, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν θα αναγκαστεί να απορρίψει τον προϋπολογισμό.

Διπλωμάτες και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο Reuters την προηγούμενη εβδομάδα ότι ελπίζουν ακόμη πως οι δυνάμεις της αγοράς θα πείσουν την Ιταλία να αλλάξει τα σχέδια για τον προϋπολογισμό της προτού υποβληθούν και επισήμως από τα μέσα Οκτωβρίου στην Κομισιόν.

Εξακολουθεί να μην είναι βέβαιο εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιλέξει να εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά στέλνοντας τον προϋπολογισμό πίσω στη Ρώμη -σε μια κίνηση που θα κλιμάκωνε την κρίση, εάν η Ιταλία αγνοούσε τις συστάσεις της, αναφέρουν πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν την περίπτωση, η Κομισιόν θα πρέπει να κινήσει διαδικασίες επιβολής κυρώσεων κατά της Ρώμης, αλλά αυτό δεν θα συμβεί πριν από την άνοιξη, διότι οι πειθαρχικές αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως μόνο μετά την έκδοση των τελικών στοιχείων τον Απρίλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης