Η πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι η οικονομία της Κροατίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί το 2019 και το 2020, αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι, οι αναδυόμενες οικονομίες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στον κίνδυνο επιβράδυνσης των δραστηριοτήτων στη ζώνη του ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική δραστηριότητα της Κροατίας ενδέχεται να αυξηθεί με ρυθμό 2,5% το 2019 και το 2020, πρόβλεψη που αν τελικά επιβεβαιωθεί, θα “μεταφράζεται” σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 0,3%, σε σχέση με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιοτητα τον περασμένο Ιανουάριο.

«Η ανάπτυξη στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε στο 1,6% το 2019, ένα τετραετές χαμηλό, αντανακλώντας εν μέρει την έντονη εξασθένηση της δραστηριότητας στην Τουρκία» επισημαίνεται στην ίδια έκθεση και προστίθεται ότι οι χώρες της ευρύτερης περιοχής εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε οικονομικές μεταβολές.

«Οι χώρες με μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μεγάλη εξάρτηση από εισροές κεφαλαίων ή σημαντικό χρέος σε ξένο νόμισμα – Λευκορωσία, Κροατία, Γεωργία, Κιργιζία, Μολδαβία, Τατζικιστάν και Ουκρανία θα μπορούσαν να υποστούν ξαφνικές μετατοπίσεις σε σχέση με την επενδυτική εμπιστοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των επενδυτών στην περιοχή» επισημαίνεται.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης