Το Βrexit επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο μετά το σύντομο διάλειμμα των Χριστουγέννων με δύο συνεντεύξεις του υπ.Εξ. Τζέρεμι Χαντ αλλά και του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, που συζητούνται ήδη έντονα.

Μετά από την πολιτική ηρεμία των Χριστουγέννων το Brexit επανέρχεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με συνεντεύξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν και του υπουργού Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Συμφωνία της Τερέζα Μέι θα περάσει από το Κοινοβούλιο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δώσει διαβεβαιώσεις ότι το backstop, η εγγύηση για τα ανοιχτά σύνορα στη Βόρεια Ιρλανδία, θα ισχύσει μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» υποστήριξε ο Τζέρεμι Χαντ σε συνέντευξη στο BBC.

Βιασύνη Κόρμπιν για πρόωρες εκλογές

Παράλληλα σε συνέντευξη στην διαδικτυακή εφημερίδα Independent ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ζητά από την Κυβέρνηση να συγκαλέσει εκτάκτως το Κοινοβούλιο που είναι κλειστό λόγω διακοπών και να θέσει προς ψήφιση την Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κόρμπιν δεν κρύβει την σπουδή του για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, λέγοντας πως η κατάθεση από το Εργατικό Κόμμα πρότασης μομφής κατά της Κυβέρνησης είναι πότε θα γίνει κι όχι εάν γίνει. «Στην πολύ πιθανή περίπτωση μη ψήφισης της Συμφωνίας, θα καταθέσουμε αμέσως πρόταση μομφής» υπογραμμίζει ο κ. Κόρμπιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις του Τζέρεμι Κόρμπιν, χαρακτηρίστηκαν ως γελοίες από ανώνυμο αξιωματούχο της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η συζήτηση και ψήφιση της Συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν μετά τις 14 Ιανουαρίου» δήλωσε η εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι.

Παρασκηνιακές διεργασίες για την Τερέζα Μέι

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μέι διεξαγάγει παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του DUP, του Κόμματος των Ιρλανδών Προτεσταντών, που δηλώνουν αντίθετοι στην επιβολή του backstop.

Στην περίπτωση καταψήφισης της Συμφωνίας ο έλεγχος του Brexit θα περάσει στην Ολομέλεια της Βουλής, η οποία θα αποφασίσει είτε νέες εκλογές ή δεύτερο δημοψήφισμα.

Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την εσωτερική διπλωματία της Τερέζα Μέι και τη βοήθεια που ενδέχεται να της προσφέρουν οι Βρυξέλλες. Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο αποφασιστικός μήνας για την πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης