Κουτεντάκης: Η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, η ανάπτυξη έχει επανέλθει και οι αμοιβές εργασίας αυξάνονται

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 17:41
Κουτεντάκης: Η οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, η ανάπτυξη έχει επανέλθει και οι αμοιβές εργασίας αυξάνονται
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, με την ανάπτυξη να έχει επανέλθει, την απασχόληση και τις αμοιβές εργασίας να αυξάνονται. Παράλληλα, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα, το εννεάμηνο, είναι βελτιωμένο κατά 1,1 δισ ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης, παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης του Γραφείου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ωστόσο όπως επισήμανε υπάρχουν κάποιες όχι τόσο θετικές εξελίξεις, όπως ο χαμηλός πληθωρισμός αλλά και η αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που απαιτούν προσοχή, όπως και μια σειρά από αβεβαιότητες στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οι αβεβαιότητες αυτές σχετίζονται με τα ακόλουθα:

- Τις διεθνείς συνθήκες που αφορούν την εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και την πορεία των επιτοκίων και την ισοτιμία του δολαρίου.

- Τις εξελίξεις στην Ιταλία που έχουν επιπτώσεις το ύψος των αποδόσεων των κρατικών τίτλων σε όλη την ευρωζώνη.
Όπως εξήγησε ο κ. Κουτεντάκης το πρόβλημα με τις υψηλές αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου είναι οτι “κρατάνε” όλα τα επιτόκια της οικονομίας σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Αν αυτό συνδυαστεί με το υψηλό επίπεδο των κόκκινων τότε δυσχεραίνονται οι συνθήκες ρευστότητας της οικονομίας. Στο σημείο αυτό, ο Φ. Κουτεντάκης διευκρίνισε οτι σημειώνεται μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί. Επισήμανε ωστόσο οτι: “Οσο λιγότερο μιλάμε για τις τράπεζες τόσο το καλύτερο”.

- Τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής του γραφείου του προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή, είναι αυτονόητη η συμμόρφωση με την συνταγματική τάξη αλλά δημιουργείται ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες προσφυγές στο μέλλον, το οποίο είναι ένα σημαντικό δημοσιονομικό ρίσκο που πρέπει να επισημανθεί. Οπως είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ένα μεγάλο δημοσιονομικό μέγεθος αντστοιχεί στις προσφυγές αυτές, την προσέγγιση του οποίου προτίθεται να κάνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κουτεντάκης και στο «κακό μήνυμα» - όπως το χαρακτήρισε - που στέλνουν για τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης στην Ελλάδα, οι δύο υποθέσεις που αφορούν τη Folli Follie και αυτήν της παραβίασης των κεφαλαιακών ελέγχων της Κινας με τα POS.

Σε οτι αφορά την ανάπτυξη, ο Φ. Κουτεντάκης σημείωσε οτι ο ρυθμός μεγέθυνσης βρίσκεται στα επίπεδα του 2% και αυτό αποτελεί αποκατάσταση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, αναφερόμενος στον χαμηλό πληθωρισμό, επισήμανε οτι αυτός δείχνει οτι η οικονομία βρίσκεται πολύ κάτω από τις πραγματικές της δυνατότητες. Παράλληλα και η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δημιουργεί κινδύνους, στον βαθμό που δεν αυξηθούν οι εξαγωγές, ενώ θα συνεχίζεται όπως προβλέπεται η ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο κ. Κουτεντάκης, παρέθεσε στοιχεία του ΟΟΣΑ για την φορολογική επιβάρυνση στην Ελλάδα συγκριτικά με τον μέσο όρος της Ευρωζωνης. Από αυτά προκύπτει οτι στο άθροισμα των εσόδων απο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ώς ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα είναι στην 7η θέση, μεταξύ 16 χωρών της ευρωζώνης.

Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα ανέρχονται στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι 8% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης.

Στα έσοδα από τη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο, κατέχουμε την πρώτη θέση με 15,8% του ΑΕΠ, έναντι 11,9% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Τέλος, σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις προστασίας προς όσους χρωστούν στο δημόσιο, είπε οτι θα πρέπει να είναι στοχευμένες και οτι «δεν θα πρέπει να παρέχεται προστασία, αδιάκριτα, σε όποιον χρωστάει» και να δίνεται η εντύπωση ότι η καταβολή των φόρων είναι προαιρετική.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018, 17:42