Νέα διαμάχη στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεσπάσει, αυτή τη φορά για ζητήματα ενέργειας, στα οποία τα συμφέροντα των κρατών-μελών όχι μόνο διαφέρουν, αλλά συχνά είναι και αντικρουόμενα.

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται τα σχέδια για το ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία, παρά τις επίμονες διακηρύξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι στόχος της κοινότητας είναι να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, αναζητώντας εναλλακτικούς προμηθευτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κατασκευή του αγωγού αντιδρούν πρωτίστως η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, που φοβούνται (όπως και η εκτός Ένωσης, Ουκρανία) ότι θα ενισχύσει όχι μόνο την ενεργειακή εξάρτηση της ηπείρου από τη Μόσχα, αλλά και την πολιτική επιρροή του Κρεμλίνου στην περιοχή.

Κληθείσα σήμερα να σχολιάσει την κατάσταση η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, υπογράμμισε ότι ο Nord Stream 2 δεν συνιστά απειλή για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, πυροδοτώντας έτσι μία δημόσια αντιπαράθεση με τον Πολωνό ομόλογό της, Ματέους Μοραβιέτσκι, τον οποίο υποδέχθηκε στο Βερολίνο.

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις για το ζήτημα. Πιστεύουμε πως πρόκειται πρωτίστως για οικονομικό project» ανέφερε η κ. Μέρκελ, διατεινόμενη ότι η Γερμανία «τάσσεται υπέρ της ενεργειακής διαφοροποίησης και επιθυμεί να συμμετέχει η Ουκρανία στη μεταφορά αερίου, αλλά πιστεύει ότι ο Nord Stream δεν συνιστά απειλή στη διαφοροποίηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Nord Stream 2 κάθε άλλο παρά βοηθά στην διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας για την Ε.Ε., υπογράμμισε από την πλευρά του ο Μοραβιέτσκι. «Πρόκειται για φυσικό αέριο από την ίδια πηγή, αλλά από διαφορετική διαδρομή» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η Πολωνία έχει καλέσει τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις για το σχεδιαζόμενο αγωγό.

Ανησυχία για ζητήματα ασφαλείας έχουν, εν τω μεταξύ, εκφράσει από την πλευρά τους οι σκανδιναβικές χώρες, καθώς ο αγωγός περνάει κοντά από τις ακτές τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης