Τη βούληση της κυβέρνησης, καθώς και του ίδιου του πρωθυπουργού, η Αστυπάλαια να μετατραπεί σε ένα νησί – αυτόνομο πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού, Μάνος Κόνσολας, εγκαινιάζοντας σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο «Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια» στις 25-26-27 Σεπτεμβρίου 2020, που διοργανώνουν ο δήμος σε συνεργασία με το ECOCITY και τη σύμπραξη της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, της ΚΕΔΕ και του ΕΟΤ.

Ο κ. Κόνσολας κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις δυσκολίες στον κλάδο του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και στις δυνατότητες που αναπτύσσονται με βάση το τρίπτυχο: Ποιότητα , Πράσινη Τουριστική Οικονομία, Εναλλακτικός Τουριστικός Προορισμός. Όπως τόνισε ο υφυπουργός, «το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, εξαιτίας και της πανδημίας έχει φτάσει στο απόγειο της ανάπτυξής του», επισημαίνοντας την ανάγκη για μία «πολυκεντρική», όπως τη χαρακτήρισε, τουριστική ανάπτυξη. Όπως είπε, ο κ. Κόνσολας « χρειάζεται να διαμορφώσουμε ένα νέο τουριστικό μοντέλο στη χώρα», ενώ «στόχος μας», πρόσθεσε, «είναι να στηρίξουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο». Τόνισε δε, τις μεγάλες προοπτικές για τον τουρισμό μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης καθώς και τη βούληση για «επενδύσεις στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με αναβάθμιση των υποδομών και καταλύματα υψηλού επιπέδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αστυπάλαια δεν μπορεί και δεν πρέπει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι μαζικού τουρισμού», ανέφερε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας τις σημαντικές δυνατότητες του νησιού να μετατραπεί σε πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης στη χώρα.

Ενώ, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει την Αστυπάλαια προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά το πρόγραμμα με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για τον τουρισμό, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη πράσινων ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Στόχος είναι επίσης η ένταξη της Αστυπάλαιας στο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού, οι ΣΔΙΤ και οι χρηματοδοτήσεις για λιμενικές υποδομές, αλλά και η διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, είπε ο υφυπουργός.

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του τριημέρου, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση, τίθενται ζητήματα Αιολικής Ενέργειας – Κυκλικής Οικονομίας – Οικολογικής Μετακίνησης, διαγράφοντας το δρόμο για την Πράσινη Ταυτότητα της Αστυπάλαιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Αστυπάλαια έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ένα μονοπάτι που βασίζεται στις αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νικόλαος Κομηνέας, εκφράζοντας τη βούληση της δημοτικής αρχή, «να αποτελέσει ένα πρότυπο σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης». Όπως είπε ο δήμαρχος, «στόχος είναι να παρατεθούν οι απόψεις όλων των πλευρών, έτσι ώστε να έχουμε μία πληρέστερη άποψη για όλα όσα πρέπει να προβλεφθούν και να προληφθούν».

«Ερχόμαστε να ακούσουμε τη φωνή των κατοίκων, οι οποίοι μπορούν και πρέπει να συνδιαμορφώσουν τις τελικές αποφάσεις», ανέφερε ο κ. Κώστας Βαφειάδης πρόεδρος του Ecocity, ενώ όπως είπε, «τα αποτελέσματα του συνεδρίου μπορούν οδηγήσουν μία καλά ενημερωμένη κοινωνία στο να διαμορφώσει το μέλλον της με τους κατάλληλους όρους».

«Στόχος μας είνα να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό προηγούμενο για την λήψη των αποφάσεων», ανέφερε η κα Χριστιάνα Πειρασμάκη, μέλος του Δ.Σ. του Ecocity, ενώ επεσήμανε την προσπάθεια μαθητών του νησιού οι οποίοι συνέταξαν 101 ερωτηματολόγια, καλύπτοντας το 10% του πληθυσμού του νησιού, σχετικά με προβληματισμούς για τα ζητήματα ΑΠΕ, διαχείρισης απορριμμάτων και οικολογικής μετακίνησης, τα αποτελέσματα των οποίων πρόκειται να αποτελέσουν μία βάση, σε συνδυασμό με τη διαβούλευση που ξεκινάει αύριο σε συνεδρίες πολιτών, για τη χάραξη των περιβαλλοντικών πολιτικών του νησιού.

Εκπροσωπώντας την επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, το παρόν έδωσε και ο βουλευτής της ΝΔ, Ζήσης Τζικαλάγιας, οι δήμαρχοι, Πάτμου Πέντες Ελευθέριος, Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, Κω Θεοδόσης Νικηταράς, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πλήθος πολιτών.

Σημειώνεται, ότι σκοπός του Οικολογικού Τριήμερου είναι η έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση επί των κρίσιμων, επίκαιρων και σημαντικών ζητημάτων – περιβαλλοντικών και οικονομικών – που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής των πολιτών, την τουριστική ταυτότητα του νησιού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν πρότυπες συνεδρίες δημόσιας διαβούλευσης ενεργοποιώντας στο μέγιστο την κοινωνία των πολιτών καθώς και βιωματικές πρακτικές δράσεις με την συμμετοχή των νέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης