Σε περαιτέρω περικοπή των εκτιμήσεών της για την οικονομία και σε προειδοποιήσεις για σημαντικούς κινδύνους προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της κλιμακούμενης εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ενός ενδεχομένως άτακτου Brexit.

Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη θα αναπτυχθεί 1,2% το 2019, ανακοίνωσε η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της, περικόπτοντας τις εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου που έκαναν λόγο για 1,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να αυξηθεί στο 1,5% στον επόμενο χρόνο, χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση για 1,6%.

Οι οικονομικές προοπτικές της ΕΕ επιδεινώνονται καθώς η παγκόσμια εμπορική διαμάχη πλήττει την μεταποίηση και τις εξαγωγές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που είναι η μηχανή ανάπτυξης της Ένωσης.

Οι απειλές του προέδρου Trump αυτή την εβδομάδα, ότι θα “χτυπήσει” την Κίνα με περισσότερους δασμούς, αποκλείοντας μια εμπορική συμφωνία, αναδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η Ευρώπη στις εξελίξεις πέρα από τον έλεγχό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν», αναφέρει η Κομισιόν. «Μια κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων θα μπορούσαν να αποδειχθούν τεράστιο σοκ και να δημιουργήσουν οδοφράγματα στην τροχιά ανάπτυξης της Ευρώπης».

Οι διεθνείς εξελίξεις σε συνδυασμό με τις εσωτερικές αβεβαιότητες και τις προκλήσεις, βάζουν εμπόδια στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη που πριν από δύο χρόνια είχε χαρακτηριστεί ως euroboom.

Στο μεταξύ, τα προβλήματα χρέους της Ιταλίας αυξάνονται εν μέσω ύφεσης, διευρύνοντας το έλλειμμα της ευρωζώνης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρώμης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% του ΑΕΠ φέτος και 3,5% το 2020, σύμφωνα με την Κομισιόν, από το 2,1% το 2018, ενώ φαίνεται ότι παραβιάζει το όριο του 3%, που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες.

Επίσης, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απειλούν να τροφοδοτήσουν εσωτερικά προβλήματα καθώς τα αντί-ευρωπαϊκά κόμματα κερδίζουν έδαφος στις δημοσκοπήσεις.

Παρά τις παγκόσμιες και τοπικές προκλήσεις, η ευρωπαϊκή οικονομία ετοιμάζεται για το έβδομο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης. Η εγχώρια ζήτηση και η αύξηση των μισθών θα υποστηρίξει την επέκταση του ΑΕΠ και θα οδηγήσει χαμηλότερα την ανεργία.

Ο επίμονα υποτονικός πληθωρισμός αναμένεται επίσης να παρακινήσει την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μια τόνωση της οικονομία. Η ΕΕ διατήρησε τις εκτιμήσεις της για τη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 1,4% το 2019 και τόνισε ότι ο δείκτης του πληθωρισμού θα είναι αμετάβλητος στο επόμενο έτος.

Η ΕΚΤ έχει θέσει στόχο ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από το 2%.

«Η ευρωζώνη συνεχίζει να χρειάζεται μεγαλύτερη ώθηση από ό,τι αναμενόταν στα προηγούμενα έτη», αναφέρει ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank.

«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να μειωθεί η πίεση από μια ήδη εκτεταμένη νομισματική πολιτική», πέρυσι.

Επηρεάστηκε δυσανάλογα η Γερμανία από τις εμπορικές εντάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περικόπτει την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας στο 0,5% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1%, ευθυγραμμίζοντας την με αυτή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Το επιχειρηματικό κλίμα και άλλες εισροές παρουσίασαν επιδείνωση καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας μεταποίησης και ο αυξανόμενος προστατευτισμός σε βασικούς εμπορικούς εταίρους επηρέασαν δυσανάλογα τη Γερμανία, δεδομένης της εξωστρέφειας της οικονομίας και της βιομηχανικής της διάρθρωσης», αναφέρει η Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις. «Αυτό δείχνει ότι η ανάκαμψη της ανάπτυξης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως».

Για το 2020, η Κομισιόν αναμένει ανάπτυξη 1,5% στη Γερμανία, όταν στις χειμερινές της προβλέψεις ανέμενε 1,7%.

Το εμπόριο αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει αργότερα το τρέχον έτος ενώ η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, ενώ «μια σημαντική ημερολογιακή επίδραση» θα ωθήσει το ΑΕΠ του επόμενου έτους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης