Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ιταλία να διατηρήσει τις προσπάθειές της για μείωση του κολοσσιαίου δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, καθώς συνεχίζουν οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στη Ρώμη, που θέλει να αυξηθούν οι δημόσιες δαπάνες.

Οι εταίροι του συνασπισμού μιας πιθανής νέας ιταλικής εκτελεστικής εξουσίας, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, θέλουν να εφαρμόσουν μαζικές μειώσεις φόρων, να καταργήσουν την αντί-λαϊκή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και να εισάγουν πληρωμές επιδομάτων –κινήσεις που είναι πιθανό να αυξήσουν το χρέος και το έλλειμμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι απολύτως σαφές ότι στις τωρινές εποχές της οικονομικής ανάπτυξης, η Ιταλία πρέπει να θέσει το χρέος της σε πτωτική τροχιά», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις ετήσιες οικονομικές της συστάσεις στα κράτη-μέλη και θα επαναδιατυπώσει το αίτημά της για την Ιταλία να συνεχίσει να μειώνει έλλειμμα και χρέος, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, δήλωσε ο Dombrovskis, καλώντας τη νέα κυβέρνηση να παραμείνει στην «τρέχουσα πορεία» των δημοσιονομικών πολιτικών.

Οι Βρυξέλλες προβλέπουν ότι το δημόσιο χρέος της Ιταλίας θα μειωθεί ελαφρώς φέτος, αλλά θα παραμείνει υψηλότερα του 130% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι του 60% που προβλέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης