Οι εθνικοί προϋπολογισμοί έξι χωρών της ευρωζώνης ενδέχεται να παραβιάσουν τους κανόνες για το δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε η Κομισιόν, ενώ η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο απέτυχαν επίσης να μειώσουν το χρέος τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ.

Η Κομισιόν ανέλυσε τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2018 όλων των χωρών της ευρωζώνης εκτός της Ελλάδας λόγω του ότι είναι σε πρόγραμμα, για να ελέγξουν ότι οι βασικές τους εκτιμήσεις είναι σύμφωνες με τους κανόνες της ΕΕ για τα ελλείμματα και του δημοσίου χρέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η Γερμανία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και η Ολλανδία, καθώς και η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Σλοβακία, είτε συμμορφώνονται πλήρως ή σε μεγάλο βαθμό, με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP).

«Για το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, τα προσχέδια του προϋπολογισμού ενέχουν το ρίσκο μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις για το 2018, με βάση το SGP», αναφέρει η Κομισιόν προσθέτοντας ότι και η Γαλλία είναι επίσης στην ίδια ομάδα.

Οι κανόνες αναφέρουν ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διατηρούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους κάτω του 3% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος κάτω του 60% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρέπει επίσης να επιδιώξουν να πετύχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό ή διαρθρωτικό πλεόνασμα και να μειώσουν το χρέος κάθε χρόνο ώστε να το φέρουν στο 60% εάν είναι υψηλότερο.

«Στην περίπτωση της Ιταλίας, το επίμονα υψηλό χρέος είναι λόγος ανησυχίας. Η Κομισιόν σκοπεύει να επανεξετάσει την συμμόρφωση της Ιταλίας με το δείκτη της μείωσης του χρέους την άνοιξη του 2018», αναφέρει η Κομισιόν.

Τόνισε ακόμη ότι η Γαλλία ίσως μειώσει το έλλειμμα κάτω του 3% αλλά μάλλον θα παραβιάσει τους κανόνες ξανά στο επόμενο έτος με το να μην μειώσει αρκετά το διαρθρωτικό έλλειμμα το 2018.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης