Ανάπτυξη κατά 2,1% εφέτος και κατά 2,2% το 2020 προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις καλοκαιρινές της εκτιμήσεις που δόθηκαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα. Η πρόβλεψη για εφέτος είναι χαμηλότερη από αυτήν των εαρινών εκτιμήσεων που ανακοινώθηκαν πριν από περίπου δύο μήνες (αναμενόταν 2,2% άνοδος του ΑΕΠ το 2019).

Η μικρή διαφορά στις εκτιμήσεις της Κομισιόν δεν συνιστά ηχηρό «καμπανάκι κινδύνου» για την ελληνική οικονομία, αλλά δίνει οπωσδήποτε στίγμα απειλών, οι οποίες, εάν δεν δοθεί μεγάλη προσοχή και δεν υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις, μπορεί να αποτελέσουν πραγματικό πρόβλημα τους επόμενους 15 μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι δύο κίνδυνοι που είχαν εντοπισθεί και έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα, όπως αναφέρει.

Οι κίνδυνοι είναι: η στάση κρατικών πληρωμών, αλλά και ο εξωτερικός τομέας της χώρας (δηλαδή το έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο λόγω των αδύναμων εξαγωγών εν συγκρίσει με τις εισαγωγές που μεγεθύνονται).

Θεωρεί ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη, αλλά και πως ελλοχεύουν κίνδυνοι, τους οποίους και περιγράφει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος της Ευρωζώνης στο οποίο καταγράφεται επιτάχυνση της ανάπτυξης τη διετία 2019-2020 εν συγκρίσει με το 2018 (σ.σ.: καθώς τελικά πέρυσι η άνοδος του ΑΕΠ ήταν 1,9%, χαμηλότερη δηλαδή των αρχικών προσδοκιών).

Σε επίπεδο Ε.Ε. καταγράφονται πιέσεις με διατήρηση της πρόβλεψης για το ΑΕΠ του 2019, αλλά με αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 0,1% σε αυτή για το 2020 (άνοδος ΑΕΠ κατά 1,2% και 1,4% στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020 αντίστοιχα).

Καταγράφεται μία σειρά από πιέσεις και κίνδυνοι που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τους εμπορικούς πολέμους, την πολιτική αβεβαιότητα αλλά και την πιο «σφικτή» χρηματοπιστωτική πολιτική.

Η έκθεση δεν έχει αναφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά μόνο στα μακροοικονομικά (ΑΕΠ, πληθωρισμό κ.λπ.).

Για την Ελλάδα στην έκθεση αναφέρονται οι κίνδυνοι χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης στο μέλλον Η Επιτροπή επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί «συνδέονται με την ισχυρότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση του επιβραδυνόμενου εξωτερικού περιβάλλοντος στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και με την υστέρηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Δηλαδή την επανάληψη του φαινομένου του 2018 της υποεκτέλεσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που στήριξε τα πλεονάσματα.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση επιβραδύνθηκε περαιτέρω κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, «αλλά τα μέτρα πολιτικής αναμένεται να δώσουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία».

Παρουσιάζει τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,3% σε ετήσια βάση, από 1,5% το 4ο τρίμηνο του 2018, αναφέροντας ότι «η επιβράδυνση αυτή υπογραμμίζει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης» της χώρας.

Παράλληλα, σημειώνει ότι η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο συνδέθηκε κυρίως με την ανάκαμψη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στις κατασκευές (εκτός κατοικιών) και στο πεδίο του εξοπλισμού. 

Επισημαίνει την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, που στήριξε -έστω και οριακά- την εγχώρια ζήτηση.

«Ωστόσο, ο εξωτερικός τομέας προκάλεσε σημαντικές πιέσεις στην ανάπτυξη και η δημόσια κατανάλωση υποχώρησε επίσης. Αμφότεροι αυτοί οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι ορισμένοι από τους κινδύνους που επισημάνθηκαν στην προηγούμενη πρόβλεψη (σ.σ.: Εαρινές Εκτιμήσεις Μαΐου) έχουν αρχίσει να πραγματώνονται» αναφέρει η Επιτροπή.

Εκτιμά, επίσης, ότι η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί κατά το υπόλοιπο έτος και έτσι να αντισταθμίσει ορισμένες από τις δυσμενείς εξελίξεις στον εξωτερικό τομέα.

«Εκτός από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, η οποία μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα φορολογικά μέτρα που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2019 αναμένεται ότι θα παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδιωτική κατανάλωση» επισημαίνεται.  Συνολικά, «προβλέπεται η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ να φθάσει το 2,1% το 2019 και να επιταχυνθεί ελαφρώς στο 2,2% το 2020, καθώς αυξάνονται οι ιδιωτικές επενδύσεις».

Στο πεδίο του πληθωρισμού, αναμένονται περιορισμένες πιέσεις. Επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,6% τον Μάιο, γεγονός που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 0,8% κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Αναφέρει, επίσης, ότι «οι πρόσφατες μειώσεις στους συντελεστές ΦΠΑ υποδηλώνουν νέα αναθεώρηση της πορείας του πληθωρισμού προς τα κάτω, αλλά η επίδραση αυτών των φορολογικών μειώσεων θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την τόνωση της κατανάλωσης».

Μοσκοβισί: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου για το 3,5%, ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε ότι η Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (2,1% σε σύγκριση με 2,2%).

Επίσης, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής, ότι το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε «μικρή επιβράδυνση» της ανάπτυξης από το 1,5% στο 1,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης.

Ωστόσο, είπε πως οι επενδύσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης, ενώ παρατηρείται μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

«Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί.

Σε ό,τι αφορά στη νέα κυβέρνηση, επεσήμανε πως υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και «κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται». «Περνάμε σε μια νέα φάση, με νέα κυβέρνηση, και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία» ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε «εικασίες».

Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο -όπως είπε- γνωρίζει καλά, λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής του εμπειρίας. Όπως συμπλήρωσε, απηύθυνε συγχαρητήρια και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει «θετική και εποικοδομητική συνεργασία», ενώ ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.

Παράλληλα, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η Επιτροπή δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της.

«Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού» κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης