Αν όλα κυλήσουν ομαλά αυτή την εβδομάδα (όπως προεξοφλείται από όλες της πηγές) την άλλη Τετάρτη 5 Ιουλίου το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εγκρίνει τη δόση με βάση το αναθεωρημένο τεχνικό μνημόνιο (SMoU).

Tα χρήματα αναμένονται στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδας την Πέμπτη 6, ή την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι τότε το λόγο έχει το Euro Working Group, που θα γίνει -το πιθανότερο- την Πέμπτη.
Υπάρχουν όμως 3 εκκρεμότητες, που «φρενάρουν» τη δόση, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο στον μέσο πολίτη κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, οι τρεις εκκρεμότητες είναι οι ακόλουθες:

1. Έως το τέλος Ιουνίου πρέπει να εκδοθεί το 10% των συντάξεων του 2016 (ως τώρα βγήκε το 6%) εφαρμόζοντας το «τσεκούρι» που προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου. Δεν αρκεί ο υπολογισμός των συντάξεων. Οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν λεφτά στα χέρια τους για υπάρξει το πράσινο φως για τη δόση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Πρέπει να προκηρυχθεί διαγωνισμός για το 66% του ΔΕΣΦΑ. Οι διαδικασίες για το θέμα έχουν προχωρήσει και δεν αναμένεται να υπάρξει κώλυμα.

3. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η Κομισιόν επισημαίνει ότι αναμένεται το πόρισμα της GRECO (το φθινόπωρο), με τις ελληνικές αρχές να έχουν δεσμευτεί πως μετά την αξιολόγηση του διεθνούς οργανισμού, θα τροποποιήσουν τη νομοθεσία καταλλήλως.
Το τέταρτο από τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούσαν είναι η εθελοντική συνεισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας στον κρατικό προϋπολογισμό και για το 2018. Το συγκεκριμένο έσοδο έγινε δεκτό σήμερα από τη γενική συνέλευση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, όπως δεσμεύθηκαν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του κλάδου, για ένα μόνο επιπλέον έτος.

Η συμφωνία

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα κείμενα των μνημονίων, περιλαμβάνεται ρήτρα επανεξέτασης των εσόδων του ΕΝΦΙΑ το 2018. Ορίζεται ότι «σε περίπτωση που οι νέες τιμές ακινήτων οδηγήσουν σε μικρή πτώση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τον στόχο των 2,65 δισ. ευρώ, η φορολογική βάση του ΕΝΦΙΑ θα διευρυνθεί και οι φορολογικοί συντελεστές θα προσαρμοσθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος εσόδων για τη διατήρηση του φορολογικά ουδέτερου χαρακτήρα της μεταρρύθμισης».

Ορίζεται δε ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αποφασιστούν στο τέλος του 2017 για να εφαρμοσθούν το 2018.

Επίσης, ορίζεται ότι τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων εκτός τραπεζών φέτος αναμένονται στα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ 1,2 δισ. ευρώ αναμένεται το 2018. Από το 2019 και μετά έως το 2050 αναμένεται μία ροή εσόδων ιδιωτικοποιήσεων της τάξης των 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Τα συνολικά έσοδα ιδιωτικοποιήσεων από τράπεζες και άλλα περιουσιακά στοιχεία αναμένονται στα 17 δισ. ευρώ μεταξύ του 2017 και του 2060, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ συνδέονται με τις ΔΕΚΟ και αφορούν όπως επισημαίνεται “μόνο στις πράξεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί”.

Επιπλέον, αναφέρεται στο βασικό σενάριο βιωσιμότητας χρέους ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα, από το 3,5% του ΑΕΠ το 2022, υποχωρούν σταδιακά στο 3% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,2% του ΑΕΠ από το 2025 έως το 2060 (για να βγει μέσος όρος πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2019-2060 στο 2,4% του ΑΕΠ και την περίοδο 2023-2060 στο 2,2% του ΑΕΠ).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης