Η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη για επείγουσα δράση και η προσαρμογή της οικονομικής ανάπτυξης σε βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένας από τους βασικούς θεματικούς πυλώνες του 5oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών και το ξενοδοχείο Αμαλία.

Έχοντας κατά νου την «Πράσινη Συμφωνία» της νέας Κομισιόν, για την οποία θα απελευθερωθούν κονδύλια άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι συμμετέχοντες στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών θα βάλουν στο τραπέζι θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η κυκλική οικονομία, η βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη σε σειρά από πάνελ, συζητήσεις και ομιλίες που είναι αφιερωμένα στο φλέγον αυτό θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάνω από 10 θέματα είναι αφιερωμένα σε μακροοικονομικά ερωτήματα όπως η απολιγνιτοποίηση και η καθαρή ενέργεια, αλλά και σε πιο εξειδικευμένα θέματα όπως η επιρροή της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης στα μνημεία, στα αρχαία σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών.

Πλέον η ανθρωπότητα έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει ανάγκη να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω ποσοστιαία αύξηση ακόμα και κατά 0,1 βαθμό Κελσίου θα έχει ολέθριες συνέπειες για την πλανήτη και για τον τρόπο ζωής μας.

Μεταξύ των συμμετεχόντων για θέματα κλιματικής αλλαγής είναι ο πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, Heinz Fischer, Co-Chair, αλλά και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, και συν-Πρόεδρος του Centre for Global Citizens, Ban Ki-moon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων πόρων, Günther Oettinger, θα παρουσιάσει τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η παγκόσμια οικονομία εν όψει της μετάβασης προς μίας βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ καίρια θέση στα πάνελ θα έχουν και ειδικά θέματα όπως η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης και η μείωση των εκπομπών αερίου. Μεταξύ των συμμετεχόντων είναι θεσμικοί εκπρόσωποι μαζι με διοικητικά στελέχη μεγάλων βιομηχανιών.

Σημαντική θέση στα πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών θα έχει και ο τουρισμός όσον αφορά στην υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, καθώς στόχος είναι ένα βιώσιμο μοντέλο και στον τομέα του τουρισμού. Γι’ αυτό το θέμα θα μιλήσουν, η Shane Holland, Πρόεδρος του Slow Food Movement της Μεγάλης Βρετανίας, ο Jeremy Sampson, Διευθύνων Σύμβουλος της Travel Foundation και ο Παύλος Παπαδημητρίου, διευθυντής του HVS.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης