Η Ουάσινγκτον έχει κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο, κατηγορώντας την Κίνα ότι χειραγωγεί το νόμισμά της, μετά από σαρωτική πτώση της Wall Street λόγω των κινεζικών αντιποίνων  για τις αυξήσεις των δασμών στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ.

«Τις τελευταίες ημέρες, η Κίνα έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να υποτιμήσει το νόμισμά της διατηρώντας παράλληλα σημαντικά συναλλαγματικά αποθέματα παρά την ενεργή χρήση τέτοιων εργαλείων στο παρελθόν»,  ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τη Δευτέρα το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πλαίσιο αυτών των ενεργειών και το αδιευκρίνιστο σκεπτικό της σταθερότητας της αγοράς στην Κίνα επιβεβαιώνουν ότι ο σκοπός της υποτίμησης του νομίσματος της Κίνας είναι να αποκτήσει αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο».

Οι δηλώσεις του Mnuchin ενεργοποιούν  σύνολο μέτρων που έχουν επιβληθεί βάσει του νόμου περί εμπορίου και ανταγωνιστικότητας του Omnibus του 1988, συμπεριλαμβανομένης καταγγελίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ο νόμος απαιτεί επίσης διμερείς συνομιλίες για την εξάλειψη της «αθέμιτης» πρακτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Donald Trump περιορίστηκε στην επισήμανση ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της, αλλά έχει αναστείλει την προσπάθειά του για τα τελευταία δυόμισι χρόνια, προτιμώντας να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο  με το Πεκίνο μέσω δασμών  εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπορεύματα που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα κάθε χρόνο.

Κατηγορώντας την Κίνα  ότι έχει απομακρυνθεί από την ήδη υφιστάμενη εμπορική συμφωνία, ο πρόεδρος Trump ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα νέους δασμούς που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.

Σε απάντηση, η κινεζική κυβέρνηση διέταξε την παύση των αγορών των αμερικανικών εξαγωγών γεωργικών προϊόντων – όπως η σόγια.

Οι αμερικανικές εξαγωγές σόγιας έχουν ήδη πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο, με τον Trump  να προσπαθεί να καλύψει τις απώλειες για τους αγρότες, στη σημαντική εκλογική περιφέρειά του ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2020.

Οι ειδήσεις  από τα κινεζικά αντίποινα έπληξαν τις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές και τις τραπεζικές μετοχές, με το Dow Jones Industrial Average να κλείνει 767,27 μονάδες κάτω, απώλεια σχεδόν τριών τοις εκατό.

Το S & P 500 έπεσε επίσης σχεδόν 3% στα 2.844,74, ενώ το Nasdaq Composite μειώθηκε κατά 3,5% – το χειρότερο ποσοστό πτώσης και για τους τρεις δείκτες της αγοράς το 2019.

Η τιμή του γουάν, Το   έπεσε πέραν των 7 ανά δολάριο για πρώτη φορά από το 2008, εν μέσω υποθέσεων ότι το Πεκίνο επέτρεψε την υποτίμηση του νομίσματος για να αντιμετωπίσει την τελευταία απειλή δασμών του προέδρου Donald Trump.

Η συναλλαγματική ισοτιμία υποχώρησε 1,3% στα 7,0344 δολάρια στις 4:45 μ.μ. τοπική ώρα μετά την καθιέρωση του ημερήσιου επιτοκίου αναφοράς από την Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ασθενέστερο επίπεδο από 6,9 για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο. Το υπεράκτιο γουάν υποχώρησε έως 1,9% σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε 1,6% χαμηλότερα.

Το γουάν υποχώρησε 0,9% στην ηπειρωτική αγορά την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη απώλειά του από τα μέσα Μαΐου, αφού ο πρόεδρος Donald Trump κλιμάκωσε απότομα τον εμπορικό πόλεμο με νέα τιμολόγια για τα κινεζικά προϊόντα.

Το Πεκίνο υποσχέθηκε να απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε ένα σχέδιο επιβολής δασμού 10% σε άλλα 300 δισ. δολάρια σε κινεζικές εισαγωγές.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης