Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας βαίνει προς κλιμάκωση, αφού οι κυβερνήσεις τους δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο στις συνομιλίες, οι οποίες διήρκεσαν δύο ημέρες.

Οι δύο πλευρές προσέγγιζαν τις διαπραγματεύσεις έτσι κι αλλιώς με χαμηλές προσδοκίες, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί συνέχειά τους, όπως τόνισε πηγή με γνώση του ζητήματος στο πρακτορείο Bloomberg.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κινέζοι αξιωματούχοι φέρονται άλλωστε να δηλώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μέχρι τις μεσοπρόθεσμες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Η έλλειψη προόδου και η προοπτική νέων δασμών και από τις δύο πλευρές προσθέτει στο μεταξύ τους εμπόριο εντείνει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις.

«Πλέον μοιάζει πολύ πιθανό οι ΗΠΑ να επιβάλουν νέους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα συνολικού όγκου 200 δισ. δολαρίων, γεγονός που θα προκαλέσει νέο γύρο κλιμάκωσης και αντιμέτρων», δήλωσε ο Zhou Xiaoming, πρώην υπάλληλος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας και διπλωμάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι δύο χώρες «αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα επιτύχουν δικαιοσύνη, ισορροπία και αμοιβαιότητα στις οικονομικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης διαρθρωτικών ζητημάτων στην Κίνα» που εντοπίστηκαν από τις ΗΠΑ σε έρευνα σχετικά με τις κινεζικές πρακτικές πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι δύο χώρες είχαν «εποικοδομητική και ειλικρινή» επικοινωνία και θα διατηρήσουν επαφή για τα επόμενα βήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση υπουργείο Εμπορίου της Κίνας την Παρασκευή το πρωί (ώρα Ελλάδος).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης