Επιμέρους αλλά σημαντικά σημεία για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων του τραπεζών χωρίζουν την κυβέρνηση με τους τραπεζίτες. Η σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών στο Μέγαρο Μαξίμου έληξε χωρίς οριστική συμφωνία. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία σε όλες τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος. Για το λόγο αυτό οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα με την ελπίδα να λήξει οριστικά το θέμα, καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέει η παράταση που έχει δοθεί στο Νόμο Κατσέλη και κανείς δεν φαίνεται να επιθυμεί μια νέα παράταση.

Τις νέες προτάσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμό και για τα κόκκινα δάνεια, που έχουν γνωστοποιηθεί και στην ευρωπαϊκή πλευρά, ανέλαβαν να γνωστοποιήσουν στους εκπροσώπους των τραπεζών ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο νέος νόμος αδιαμφισβήτητα θα δίνει στις τράπεζες (και όχι πλέον στους δικαστές) τη δικαιοδοσία για τη ρύθμιση των δανείων του ν. Κατσέλη, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διασφαλίζοντας ότι το σύστημα εισδοχής δανειοληπτών, αλλά και ρυθμίσεων οφειλών θα είναι απολύτως αντικειμενικό με βάση προσυμφωνημένα κριτήρια.

Παρά τις μαξιμαλιστικές νότες του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με θέσεις που ανταποκρίνονται στα ζητούμενα/ δυνατότητες των τραπεζώνΣε κάθε περίπτωση, δεν τίθεται θέμα οριζόντιου “κουρέματος”. Ωστόσο, το “κούρεμα” θα γίνεται μόνο εφόσον η αναλογία αυτή κινείται άνω του 120% (μεγαλύτερο το δάνειο από την αξία του ακινήτου). 

Κυβέρνηση και τράπεζες συναντώνται λοιπόν, έχοντας ήδη συμφωνήσει στο ότι η μηνιαία δόση του δανείου θα καθορίζεται με τέσσερις τρόπους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Με επιμήκυνση της οφειλής έως και 20 χρόνια (ενδεχομένως και 25).

β) Με μείωση επιτοκίου (δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν το επιτόκιο θα είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ή αν θα δίνονται και οι δύο επιλογές).

γ) Με “κούρεμα” του δανείου, και

δ) Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης από το κράτος.

Αναλόγως με την κάθε περίπτωση δανειολήπτη, θα μπορούν να εφαρμόζονται οι δύο ή και οι τρεις από τις ανωτέρω επιλογές, αλλά σε καμία περίπτωση και οι τέσσερις. 

Εκτιμάται ότι έτσι οι τράπεζες να αρχίσουν να εισπράττουν έσοδα από τα “κόκκινα” δάνεια του νόμου Κατσέλη. Έτσι, αν το κράτος επιδοτεί με 200 εκατ. ευρώ κατά το 1/3 τις δόσεις των δανείων αυτών (για τη φετινή χρονιά έχουν υπολογιστεί 150 εκατ. στον προϋπολογισμό, από το 2020 και εφεξής 200 εκατ. ετησίως) και τα υπόλοιπα 2/3 καταβάλλει ο δανειολήπτης, οι τράπεζες θα μπορούν να έχουν έσοδα 600 εκατ. ευρώ από δάνεια του ν. Κατσέλη, τα οποία θα βγαίνουν από το “κόκκινο” και θα μπαίνουν στα εξυπηρετούμενα.

Αναφορικά με το ύψος της προστασίας για την πρώτη κατοικία, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην επικείμενη συνάντηση θα συζητηθεί εύρος προστασίας 100.000 – 120.000 ευρώ (αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας).

Παρά τις μαξιμαλιστικές νότες του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προσέρχεται στη σημερινή συνάντηση με θέσεις που ανταποκρίνονται όχι απλά στα ζητούμενα/ δυνατότητες των τραπεζών, αλλά και στον ρεαλισμό και τη δικαιοσύνη που υπαγορεύει ένα πλαίσιο προστασίας που στοχεύει στους αδύναμους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν το 80% των δανειοληπτών του ν. Κατσέλη υπάγονται στην κατηγορία αξίας πρώτης κατοικίας έως 100.000 ευρώ.

Προς την ίδια κατεύθυνση, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι χαμηλά θα κινηθούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, καθώς θα συζητηθεί ως κριτήριο υπαγωγής στον νέο νόμο, ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης