«Θα τους ενοχλήσει, θα δούμε», απάντησε κυβερνητική πηγή σε ερώτημα τι θα κάνουν οι θεσμοί αν δεν καλυφθούν και τα 16 προαπαιτούμενα της 2ης αξιολόγησης.
Ειδικά για το θέμα της τοποθέτησης των Γενικών Γραμματέων που καθυστερεί σημαντικά και για το αν τελικά θα καλυφθεί η ίδια πηγή απάντησε “θα δούμε πως θα πάει, γενικά υπάρχει θέληση να δείξουμε ότι προχωρούμε μπροστά».

Μιλώντας σε διάλειμμα των διαπραγματεύσεων που λαμβάνουν χώρα και σήμερα στην Αθήνα η ίδια πηγή παραδέχθηκε επίσης ότι δεν έχει σταλεί στους θεσμούς πρόταση για τις 120 δόσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρίνισε επίσης ότι δεν θα κριθεί η αξιολόγηση στο τραπεζικό πεδίο από το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, αλλά ότι επείγει και για τους θεσμούς αλλά και για την κυβέρνηση ο διάδοχος του Ν. Κατσέλη.

Η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «θα γίνει μία ανασκόπηση αύριο και θα ξανά-συζητήσουμε τα χρηματοοικονομικά και όποια θέματα υπάρχουν εκκρεμότητες και πως προχωράμε μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου που θα βγει η δεύτερη έκθεση. Βέβαια θα πρέπει να έχουμε κλείσει νωρίτερα για να ολοκληρώσουν την έκθεση».

Τράπεζες- Κόκκινα δάνεια- Νόμος Κατσέλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά για τις τράπεζες και σε ερώτημα αν θα υπάρξει παράταση στο ν. Κατσέλη (μετά την 28η Φεβρουαρίου) απάντησε ότι «δεν έχουμε σκεφτεί αν θα υπάρξει παράταση.

Θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε». Εξήγησε ότι «οι θεσμοί θα μας θέσουν κάποιες ερωτήσεις αναφορικά με το πως θα απαντήσουμε σε αυτό το πρόβλημα. Οπότε θα τους στείλουμε ένα κείμενο που θα περιέχει τους βασικούς άξονες της δικής μας πρότασης και θα έχει και απαντήσεις».

Επισήμανε ότι για παράδειγμα θα απαντηθεί το ερώτημα για το πως θα αντιμετωπισθούν οι κακοπληρωτές «που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι η Γ.Δ. Ανταγωνισμού της Κομισιόν δεν εμπλέκεται στον ν. Κατσέλη αλλά στο σχέδιο του ΤΧΣ για το APS.

Εξήγησε όμως ότι «τα κόκκινα δάνεια τα συζητάμε μόνο για να μας βοηθήσουν με την DGcomp δεν είναι μέρος της 2ης έκθεσης, οι θεσμοί δεν έχουν κάποια υποχρέωση να το γράψουν στην έκθεσή τους».

Έκανε σαφές όμως ότι «θέλουμε να μην αργήσουμε» στο εν λόγω ζήτημα της μείωσης των NPLs «ώστε να λάβουμε το ΟΚ το ταχύτερο από την Γ.Δ. Ανταγωνισμού».

Σε ερώτηση για το αν χρειάζεται έγκριση του Eurogroup για τον “διάδοχο” του Νόμου Κατσέλη η ίδια πηγή απάντησε αρνητικά. Επισήμανε ότι «το Eurogroup του Μαρτίου θα αποφασίσει για την εκταμίευση των κερδών ομολόγων.

Η έγκριση του σχεδίου για τα κόκκινα δάνεια θα είναι στο report με την μορφή αναφοράς για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από την Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια στη συνέχεια του Ν. Κατσέλη-Σταθάκη».

Κατώτατος μισθός – 120 δόσεις

Για το θέμα του κατώτατου η ίδια κυβερνητική πηγή ανέφερε σε ερώτηση για τις ενστάσεις που εκφράζουν οι θεσμοί ότι «και στην Πορτογαλία λέγανε τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο οι Πορτογάλοι».

Πρόσθεσε ότι «βέβαια το συζητάμε, το θέμα, τους λέμε τους λόγους και πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και θετικές».

Η ίδια πηγή σε ερώτημα για τις 120 δόσεις που έχουν προαναγγελθεί (ολιστικό σχέδιο το 2ο εξάμηνο και ρυθμίσεις για εφορία/ταμεία την Άνοιξη) απάντησε ότι «αν κάνουμε μία τέτοια πρόταση -που δεν λέω ότι θα κάνουμε τέτοια πρόταση- όταν την κάνουμε θα την συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης