Δίνοντας νέα ώθηση στην πιστωτική επέκταση, στην οποία προσπαθούσε να βάλει φρένο την τελευταία διετία, απαντά η Κίνα στις ανησυχίες για τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών, σε μία κίνηση, που θα αποδεσμεύσει περί τα 100 δισ. δολάρια για την πραγματική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνεται το κατώτατο όριου του ποσοστού των κεφαλαίων, που οφείλουν να καταθέτουν στην κεντρική τράπεζα τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κατά 0,5 ποσοστιαία μονάδα.

Η ελάφρυνση αυτή αναμένεται να αποδεσμεύσει περί τα 500 δισ. γιουάν (77 δισ. δολάρια). Επιπλέον 200 δισ. γιουάν προβλέπεται να αποδεσμευθούν από τα μικρότερα τραπεζικά ιδρύματα.

Οι νέοι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις 5 Ιουλίου και παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα δεν κάνει καμία αναφορά στον εμπορικό πόλεμο Κίνας- ΗΠΑ και τις πιθανές επιπτώσεις του, θεωρείται βέβαιο ότι η κίνηση αυτή, η οποία σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της, είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο εμπορικό μέτωπο και τους φόβους για απότομη επιβράδυνση, που αυτές γεννούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπγίνγκ σε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με στελέχη μεγάλων αμερικανικών και άλλων επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων οι Goldman Sachs και Cargill, διεμήνυσε ότι η χώρα του «δεν θα γυρίσει το άλλο μάγουλο» στις ΗΠΑ, αλλά θα απαντήσει με ανάλογα μέτρα στους αμερικανικούς δασμούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης