Κίνα: Μικρός ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου, λέει αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018, 14:19
Κίνα: Μικρός ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου, λέει αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, θα έχει περιορισμένη επίπτωση στην κινεζική οικονομία, δήλωσε ο οικονομολόγος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας Μα Τζουν.

Με την επιβολή πρόσθετων δασμών 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων, που ισχύουν από σήμερα, οι ΗΠΑ προκάλεσαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η ερευνητική ομάδα υπό τον Μα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμπορικός πόλεμος θα οδηγήσει σε μια μικρότερη αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ κατά 0,2 της ποσοστιαίας μονάδας, λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τον δεύτερο και τρίτο γύρο επιπτώσεων από τη μείωση των εξαγωγών στους σχετικούς κλάδους.

«Ο εμπορικός πόλεμος, που αφορά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων, συζητείται εδώ και πάνω από δύο μήνες, με την επίπτωσή του στην οικονομία, τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις να έχει ήδη αφομοιωθεί και κάποια επίπτωση ήταν υπερεκτιμημένη», δήλωσε ο Μα.

Ο Μα, που είναι μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε ότι ο εμπορικός πόλεμος δεν θα έχει αναγκαστικά μεγάλη επίπτωση στην κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Για τους κλάδους που θα υποστούν μία σχετικά μεγαλύτερη επίπτωση, θα εξετασθούν τα αναγκαία αντίμετρα για να μειωθεί αυτή, σημείωσε ο Μα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2018, 14:19