Η Κίνα ανακοίνωσε την Πέμπτη έναν νέο κατάλογο δασμολογικών απαλλαγών για εισαγωγές έξι χημικών και πετρελαϊκών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες ημέρες μετά αφότου οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως ανακοίνωσαν μια εμπορική συμφωνία Φάσης 1, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι απαλλαγές θα έχουν διάρκεια ενός έτους αρχής γενομένης από τις 26 Δεκεμβρίου, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, χωρίς να παρέχει πληροφορίες για την αξία των εισαγωγών που εξαιρούνται από τους δασμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί στα προϊόντα των ΗΠΑ δεν θα επιστραφούν, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Kelly Cui, κύρια αναλύτρια της Wood Mackenzie, δήλωσε ότι οι εξαιρέσεις για τα χημικά προϊόντα θα ωφελήσουν εταιρείες όπως η Dow Chemical Co, η Exxon Mobil Corp και η Chevron Phillips Chemical Co, οι οποίες από το 2017 δημιουργούν εγκαταστάσεις παραγωγής και στοχεύουν την Κίνα ως την σημαντικότερη αγορά εξαγωγών.

Το 2018, η Κίνα εισήγαγε περίπου 6,66 εκατομμύρια τόνους Πολυαιθυλένιο και 4,46 εκατομμύρια τόνους του χημικού προϊόντος LLDPE, σύμφωνα με την Cui και τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία. Αυτές οι εισαγωγές είχαν συνολική αξία περίπου 14 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το κερί από πετρέλαιο, η Κίνα εισήγαγε από τις ΗΠΑ 1.108 τόνους αξίας 3,2 εκατ. δολαρίων κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2019, το ένα δέκατο των συνολικών εισαγωγών του προϊόντος της Κίνας, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες JLC Network Technology.

Ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, παραδέχτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Δεν όρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά δήλωσε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θέλει να περιμένει μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 για να ολοκληρώσει μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης