Τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών εμφάνισε η κινεζική οικονομία πέρυσι, καθώς η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ ενέτεινε την αδυναμία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας παγκοσμίως.

Ο ρυθμός ανάπτυξης 6,2% με τον οποίο ενισχύθηκε η οικονομία της Κίνας το 2018 είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγράψει (σε ετήσια βάση) η χώρα από το 1990.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικονομική ύφεση, που ήταν πιο έντονη από ό,τι ανέμενε το Πεκίνο, έγινε πιο «βαθιά» τους τελευταίους μήνες του 2018, με το δ΄ τρίμηνο να αναπτύσσεται 6,4% σε σχέση με το περασμένο έτος.

Οι αβέβαιες προοπτικές για τις κινεζικές εταιρείες εξαγωγών ωθούν τις επιχειρήσεις να αναβάλλουν τις επενδύσεις και τις προσλήψεις, και σε κάποιες περιπτώσεις να καταφεύγουν ακόμη και σε απολύσεις.

Ορισμένοι οικονομολόγοι και επενδυτές έχουν δηλώσει πως η οικονομία της Κίνας είναι πολύ πιο αναιμική από το 6,6% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως ρυθμό ανάπτυξης για το 2018.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η οικονομία αντιμετωπίζει πτωτικές πιέσεις» ανέφερε ο Ning Jizhe, επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας, ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για «περίπλοκο και άγριο εξωτερικό περιβάλλον».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης