Ισχυρά ανακάμπτει το πετρέλαιο τη Δευτέρα από τα χαμηλά τριών εβδομάδων στα οποία είχε κατρακυλήσει, μετά τη δήλωση μέλους της ιατρικής ομάδας που παρακολουθεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ως ασθενής με κορωνοϊό ακόμη και εντός της ημέρας.

Οι διεθνείς τιμές του αργού τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη σημειώνουν κέρδη άνω του 3%, μετά την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους, την περασμένη εβδομάδα, από τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση της υγείας του Τραμπ καλύπτεται από ένα πέπλο σύγχυσης, ωστόσο το πρωί ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μία σύντομη βόλτα εντός οχήματος έξω από το ιατρικό κέντρο όπου παραμένει, προκειμένου να δείξει στους πολιτικούς οπαδούς του ότι είναι ακμαίος.

Απεργία στη Νορβηγία έχει περικόψει την πετρελαϊκή παραγωγή κατά 330.000 βαρέλια ημερησίως, μολονότι η μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή της χώρας συνεχίζει να λειτουργεί.

Η Eqiunor ASA έχει κλείσει τέσσερα πετρελαϊκά πεδία της στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς εργοδοσία και εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να φθάσουν σε συμφωνία για μισθολογικά ζητήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άνοδος της εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει αυξήσει την ανησυχία για τη δυναμική που μπορεί να έχει η ανάκαμψη της ζήτησης/κατανάλωσης αργού.

Εξάλλου η παραγωγή της Λιβύης έχει φτάσει πια τα 300.000 βαρέλια την ημέρα, μετά την κατάπαυση του πυρός, προ εβδομάδων, στον εμφύλιο πόλεμο που ταλαιπωρεί τη βορειοαφρικανική χώρα από το 2014.

«Το πετρέλαιο ανακάμπτει καθώς το αίσθημα κινδύνου υποχωρεί ελαφρά» ανέφερε ο Jens Pedersen, ανώτερος αναλυτής στην Danske Bank.

«Τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς και η αύξηση της παραγωγής των χωρών του OPEC+, εν μέσω μειωμένης ζήτησης, θα βάλει σύντομα συγκεκριμένα όρια στο ράλι» πρόσθεσε.

Στο ταμπλό, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, κερδίζει 3,31%, στα 40,57 δολ. το βαρέλι, ενώ, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI, παράδοσης Δεκεμβρίου, κερδίζει 3,86%, στα 38,48 δολ. το βαρέλι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης