Με κέρδη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής το πετρέλαιο, αντιστρέφοντας τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα την Παρασκευή, καθώς η μείωση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και η πρόοδος που διαφαίνεται στο εμπορικό μέτωπο περιόρισαν τις ανησυχίες για εξασθένιση της αμερικανικής οικονομίας που τροφοδότησαν νωρίτερα σήμερα τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Τις ανησυχίες άμβλυνε ακόμη περισσότερο η αναφορά του επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης ότι οι προοπτικές της οικονομίας των ΗΠΑ παραμένουν ευνοϊκές και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα “δεν προβλέπει και δεν αναμένει ύφεση”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, η υποχώρηση που κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές, αλλά και η νέα μείωση του αριθμού των ενεργών εξεδρών άντλησης πετρελαίου, φαίνεται να εξάλειψαν τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης πετρελαίου.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν εχθές έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 4,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Αυγούστου, ο αριθμός των ενεργών εξεδρών άντλησης πετρελαίου μειώθηκε κατά τι την τρέχουσα εβδομάδα, στις 738 (-4).

Υποστηρικτικά στην ανοδική πορεία του πετρελαίου λειτουργεί φυσικά και η ανακοίνωση από ΗΠΑ και Κίνα ότι οι δύο πλευρές θα καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου να προσπαθήσουν να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές, αναζωπυρώνοντας της ελπίδες για εξομάλυνση των εμπορικών εντάσεων που έχουν ασκήσει σημαντικές πιέσεις στο καύσιμο όλο το προηγούμενο διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 22 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 56,52 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας άνοδο σε επίπεδο εβδομάδας 2,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το συμβόλαιο Νοεμβρίου για το αργό τύπου Brent, που θεωρείται σημείο αναφοράς, ολοκληρώνοντας τη σημερινή συνεδρίαση στα 61,54 δολάρια το βαρέλι, με κέρδη 59 σεντς ή 1%. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent κατέγραψε άνοδο 3,9%.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης