Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί παρελθόν παρά τις προσδοκίες αγοράς και νοικοκυριών τα προηγούμενα χρόνια που προέβλεπαν ραγδαία αποκλιμάκωση του κόστους με βάση τις νέες τεχνολογίες. Στην χειρότερη θέση βρίσκεται η Ελλάδα που δεν έχει ολοκληρώσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Ουσιαστικά δημιουργούνται προϋποθέσεις να επιβαρυνθούν περισσότερο τα νοικοκυριά από τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος, ακόμη και με διψήφιες νέες αυξήσεις. Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρας μας ξεπερνούν σύμφωνα με την EnergyLive τα 157 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έχοντας φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη και τα 164 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά στη Νότια Ευρώπη οι τιμές του ρεύματος έκαναν άλμα σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη ζέστη που έπληξε τις περιοχές αυτές τις προηγούμενες ημέρες, αυξάνοντας σημαντικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση σε κλιματιστικά και άλλες μορφές ψύξης. Μετά την Ελλάδα, οι πιο υψηλές τιμές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία με 155 ευρώ, τη Σερβία με 145 ευρώ, την Κροατία και τη Σλοβενία με 125 ευρώ τη Ρουμανία και την Ουγγαρία με 115 ευρώ και την Ιταλία με 107 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο άλλο άκρο της Νότιας Ευρώπης, οι τιμές σε Ισπανία και Πορτογαλία διαμορφώθηκαν σε 106 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση των τιμών χονδρικής στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα διαμορφώνεται σε 70% από τις αρχές του έτους. Μόνο στην Ιταλία έχει καταγραφεί μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος, η οποία διαμορφώνεται σε 73% περίπου. Αντίστοιχες είναι πάντως οι αυξήσεις και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.
Σε άνοδο

Πολύ υψηλές ήταν οι τιμές, ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα και για τα δεδομένα χωρών όπως η Γερμανία φτάνοντας ακόμη και τα 94 ευρώ για να υποχωρήσουν σήμερα στα 67 περίπου ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χώρες όπως η Γερμανία έχουν πολύ μεγάλο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο σε πλήρη ισχύ παρέχει αρκετό ηλεκτρισμό για να πέσουν σημαντικά οι τιμές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επειδή όμως η ηλιακή και αιολική ενέργεια εξαρτάται άμεσα από τις τρέχουσες καιρικές συνθήκες, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην παρεχόμενη αυτή ενέργεια και κατά συνέπεια στο πως διαμορφώνονται οι τιμές ανάλογα με τη ζήτηση. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι προς το παρόν στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει αξιόλογη δυνατότητα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές.

Αυτό δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις καθώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα η ζήτηση. Το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να πραγματοποιούνται μελέτες για την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιες υποδομές, αλλά η εφαρμογή τέτοιων λύσεων σε εκτεταμένο βαθμό φαίνεται ότι απέχει ακόμη.

Με τον καιρό να παραμένει ζεστός στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας κυρίως Ευρώπης, η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια οι τιμές του αναμένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και για την εποχή.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές οφείλονται και σε άλλους συγκυριακούς παράγοντες. Στα Βαλκάνια για παράδειγμα οι τιμές είχαν ανέβει σημαντικά όταν έκλεισε απρογραμμάτιστα σταθμός στη Ρουμανία. Το ίδιο είχε γίνει στα τέλη του Ιουλίου και στην Αξιούπολη της Βουλγαρίας.
Ποιος θα πληρώσει το κόστος;

Η υψηλότερες τιμές της ενέργειας αποτελούν πονοκέφαλο για τους καταναλωτές και τους πολιτικούς. Σε τρεις μήνες περίπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στη Σκωτία για να χαράξουν την πορεία προς μηδενικές καθαρές εκπομπές ρύπων.

Όμως οι καταναλωτές δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος αυτής της μετάβασης. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελβετία ο κόσμος απέρριψε πριν λίγο διάστημα φιλόδοξο σχέδιο κατά της κλιματικής αλλαγή που θα αύξανε φόρους στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και τις επιβατικές πτήσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης