Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά 1,3% το τρίτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για μία επίδοση κατώτερη των κυβερνητικών προσδοκιών, αφού μόνο μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα μπορούσε να θέσει σε περιοχή ασφάλειας τον στόχο του Προϋπολογισμού για άνοδο κατά 1,6% του ΑΕΠ το 2017, συνολικά.

Στα άλλα μεγέθη της οικονομίας, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η εικόνα δεν είναι καλή
Βεβαίως, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν το τρίτο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό διπλάσιο του δεύτερου και από αύξηση 0,8% έφθασε στο 1,3% με τη βοήθεια και του τουρισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «μεγάλο στοίχημα» είναι το ποσοστό που θα αναπτυχθεί η οικονομία στο τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο. Εάν είναι ισχυρότερο και μάλιστα κατά πολύ, θα μπορέσει να προσεγγίσει την πρόβλεψη του προϋπολογισμού, αφήνοντας στο περιθώριο εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς.

Σε διαφορετική περίπτωση ίσως χρειαστούν διορθωτικές κινήσεις με σχετική πολιτική δυσκολία κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Στα άλλα μεγέθη της οικονομίας, που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ η εικόνα δεν είναι καλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η καταναλωτική δαπάνη… μειώθηκε, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου συρρικνώθηκαν σημαντικά, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν παρά την κρίση. Αντίθετα, οι εξαγωγές σε ετήσια βάση μπορεί να εμφανίζουν θεαματική αύξηση, αλλά οι εξαγωγές αγαθών έχουν αδύναμη επίδοση σε σχέση με την εξαγωγή υπηρεσιών.

Τριμηνιαίες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,1% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017.
– Αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,8%.
– Αύξηση κατά 0,4% σε σχέση με το 2° τρίμηνο του 2017 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 0,6% ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,3%.

Ετήσιες μεταβολές

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016.
– Αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,8% ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 12,6%.
– Αύξηση κατά 9,3% σε σχέση με το 3° τρίμηνο του 2016 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 6,9%.

Αισιοδοξία από πηγές του Υπουργείου Οικονομικών

Την πεποίθηση ότι θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017 εκφράζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου, η οποία χαμηλότερη από αυτό που προσδοκούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, οι παράγοντες του υπουργείου σημειώνουν ότι το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση, επισημαίνοντας ότι πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για το 2017.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%.

Bloomberg: Η Ελλάδα μόλις βίωσε κάτι που έχει να συμβεί από το 2006

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα για πρώτη φορά σε διάστημα άνω της δεκαετίας, στηρίζοντας τις προσπάθειες της χώρας για έξοδο από το Μνημόνιο το επόμενο έτος, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg σχολιάζοντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το πρακτορείο, το ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 0.3% σε τριμηνιαία βάση το γ’ τρίμηνο του 2017 μετά από την αναθεωρημένη ανάπτυξη της τάξης του 0.8% που σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο. Σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2016 το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1.3% το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας κατέληξαν σε τεχνική συμφωνία το Σαββατοκύριακο για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου.

Η καταβολή της δόσης, που θα συμπληρωθεί και από άλλες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο έτος, θα βοηθήσει την κυβέρνηση να χτίσει μαξιλάρια ασφαλείας, καθώς θέλει να προετοιμαστεί για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης όταν αυτό λήξει τον Αύγουστο του 2018.

Και ενώ η ανάπτυξη της οικονομίας για τρία διαδοχικά τρίμηνα παρέχει μια οικονομική σταθερότητα καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει ένα clean exit (καθαρή έξοδο) από τα μνημόνια, ωστόσο η επιβράδυνσή της το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το β’ τρίμηνο καθιστά δύσκολη την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 1.6% φέτος.

«Για να πετύχει συνολική ανάπτυξη 1,6% το 2017, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να τρέξει με ρυθμό 1.2% τους τρεις τελευταίος μήνες του έτους», δήλωσε στο Bloomberg ο οικονομολόγος Maxime Sbaihi, προσθέτοντας ότι:
«Είναι ένας πολύ υψηλός στόχος. Μια ανάπτυξη κατά το ήμισυ αυτού του επιπέδου είναι πιο πιθανή για το δ’ τρίμηνο. Μια τέτοια εξέλιξη θα τοποθετούσε την ανάπτυξη του 2017 στο επίπεδο του 1.4% – κοντά αλλά κάτω του στόχου».

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης