Kάτω του 1% υπολογίζεται το ποσοστό αντικατάστασης παλιών γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής υπογραμμίζοντας ότι ο στόλος των γεωργικών μηχανημάτων στη χώρα ανέρχεται σε 160.000, με μέση ηλικία τα 26,7 έτη.

Μιλώντας από το βήμα του 2ου συνεδρίου «Εκμηχάνισης της ελληνικής γεωργίας: Βασική προϋπόθεση βιωσιμότητας και ανάπτυξης», το οποίο διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΑΜ, ο πρόεδρός του αναφέρθηκε στα αίτια υποχώρησης του βαθμού εκμηχάνισης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρίνισε, σε αυτά συγκαταλέγονται οι καθυστερήσεις – γραφειοκρατία στην υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων της ΕΕ, το καθεστώς επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έλλειψη κινήτρων από την ελληνική πολιτεία, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω και οικονομικής κρίσης και η παραπληροφόρηση όσον αφορά το πραγματικό μέγεθος, την ηλικία και το τεχνολογικό επίπεδο του στόλου των γεωργικών μηχανημάτων.

Σχετικά με τα προβλήματα που επηρεάζουν την εκμηχάνιση, τα απέδωσε στο έλλειμμα εκπαίδευσης (απουσία αναγκαίων ειδικοτήτων), στην ανεπαρκή πληροφόρηση και των αξιόπιστων στοιχείων για τη εκμηχάνιση, έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών για την καταλληλότητα των μηχανημάτων και έλλειψη κεφαλαίων και τραπεζικής χρηματοδότησης για επενδύσεις.

Στις προτάσεις του ΣΕΑΜ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός και στελέχωση των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, η δημιουργία ειδικών σχολών και τμημάτων στα πανεπιστήμια , η παροχή οικονομικών, φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων και η αλλαγή της δομής του προγράμματος για τα σχέδια βελτίωσης, ώστε αυτά να είναι κυλιόμενα, ευέλικτα, γρήγορα και αποδοτικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως το «υπέρτατο όπλο» για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και του κόστους παραγωγής και την αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών, χαρακτήρισε την εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας η πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων και Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), Δήμητρα Εμμανουηλίδου.

Παράλληλα, η ίδια αναφέρθηκε και στις δύο προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και όπως τόνισε αφορούν τη διατήρηση ή και αύξηση του προϋπολογισμού της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και την σταθερή εξασφάλιση υλοποίησης του προγράμματος για τα Σχέδια Βελτίωσης σε ετήσια βάση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης